Szlovákia negatív rekordot döntött az EP-választáson

A nem hivatalos végeredmény szerint nyolc szlovákiai párt küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe az ott  szombaton tartott megméretés után. Szerzett mandátumot a Híd és az MKP is, de a jogosultaknak mindössze a 13 százalékát érdekelte az egész.

A kormánypárti Smer-SD négy, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) két, a Híd, a Magyar Közösség Pártja, valamint további négy szlovák politikai tömörülés valószínűleg egy-egy mandátumot szerzett.

A tizenharmadik képviselői hely sorsa a töredékszavazatok elosztása után dől el. Úgy tudjuk, hogy a Híd és az MKP támogatottsága egyaránt hat százalék körüli. Az is csak a preferenciaszavazatok összeszámlása után derül ki, vajon a két magyar listavezető – Simon Zsolt és Csáky Pál – megőrizte-e az első helyét vagy megelőzték valamelyiküket.
Az eddigi felálláshoz képest a Robert Fico vezette Smer-SD és az MKP egy-egy mandátumot veszített, a Hídnak idáig nem volt képviselője az EP-ben.

Ami a részvételi arányt illeti, Szlovákia valószínűleg megdöntötte a saját negatív rekordját. A tagországok között öt éve is itt volt volt a legkisebb a szavazókedv (19,63), amely szombaton tovább romlott, ugyanis az urnákhoz járulók aránya alig 13 százalék volt. A hivatalos végeredményt az összes tagországhoz hasonlóan vasárnap éjfél előtt hirdetik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.