Szlovákia is kész falat építeni a határon

Robert Fico kormányfő bejelentette, hogy országa kész megszigorítani az osztrák és a magyar határhoz közeli térség ellenőrzését. 

„Megtettük a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy elhárítsuk azokat a kockázatokat, amelyek abból adódhatnak, hogy Ausztria péntektől naponta legfeljebb 3200 menekültkérőt enged be területére és ugyanennyi idő alatt csupán 80 menedékkérelmet fogad el. Bécs egyoldalú lépése számunkra biztonsági kockázatot jelent, mert a szomszédunk határai előtt feltorlódó migránsok esetleg Szlovákián keresztül igyekeznek majd folytatni az útjukat Németország felé" – jelentette ki Fico.

„Emiatt készek vagyunk műszaki akadályokat állítani és egyéb eszközökkel is biztosítani a szlovák-magyar-osztrák határhoz közeli térséget, megakadályozni az illegális migránsok beáramlását országunkba. Ennek érdekében megerősítjük a zöldhatár ellenőrzését is Magyarország felől, továbbá az ország belső területein a jelenleginél több rendőr teljesít majd szolgálatot. Ha hazánk is fokozódó migrációs nyomásnak lesz kitéve, akkor nekünk is jogunk lesz egyoldalú lépéseket tenni" – nyilatkozta a TA SR szlovák hírügynökségnek a pozsonyi miniszterelnök. Egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az osztrák lépés dominóhatást válthat ki, mert ugyanilyen intézkedéseket foganatosíthatnak a nyugat-balkáni államok is, s ebben az esetben Görögországban akár humantárius válság is kitörhet.

További kérdésre válaszolva a szlovák kormányfő sejtelmesen azt válaszolta, hogy kormánya nem bukott meg a migránsválság kezelésében, ezért emiatt Szlovákiát semmilyen anyagi kár sem érheti.

Alighanem Matteo Renzi kijelentésére célzott. Ugyanis nem hivatalos, viszont megbízható forrásból származó értesülések szerint az olasz miniszterelnök az uniós csúcstalálkozón megfenyegette a visegrádi négyeket, hogy ha nem hajtják végre a kötelező letelepedési kvótákkal kapcsolatos brüsszeli döntést, akkor csökkenthetik a kohéziós alapokból nekik járó pénzeket.

Mint ismeretes, Magyarország és Szlovákia tavaly decemberben nyújtott be keresetet a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságra, a kötelező kvótarendszerről rendelkező európai tanácsi határozat eltörlését kérve. Ítélet az év vége körül várható.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter már tavaly ősszel elárulta, hogy Pozsony nem drótkerítést, hanem az amerikai csúcstechnológia egyik vívmányát, az Afganisztánban és máshol is alkalmazott megoldást választják, amely feleannyiba kerül, mint a Magyarország déli határain felhúzott kerítés.

„Egy konténerből néhány perc alatt harmonikaszerűen 330 méter hosszú, 3 méter magas, kétrészes, különleges anyagból készült akadály rakható ki, amelyet aztán földdel vagy homokkal raknak tele. Nem kell oszlopokat ásni vagy fúrni, mert ez a fal alkalmazkodik a terepviszonyokhoz" – közölte a belügyi tárca vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.