Szlovákia ellenzi a menekültekkel kapcsolatos uniós kvótát

Szlovákia határozottan ellenzi, hogy az uniós tagországok számára kötelezően megszabják: hány menekültet kell befogadniuk.
„Nem vagyunk hajlandók enyhíteni ideiglenes tartózkodási engedélyeikkel, valamint a politikai menekült státusának megadásával kapcsolatos eljárásunkon sem, mert a bevándorlók lényegesen megnövekedett száma gazdasági és biztonsági kockázatot jelentene országunk számára. Ezt az álláspontot fejti majd ki Robert Fico a júniusi EU-csúcson” – közölte a pozsonyi belügyminisztérium szóvivője.

Ivan Netík a továbbiakban rámutatott: „Azok a nyugati országok, amelyek most nyomást gyakorolnak ránk minél több menekült befogadása érdekében, nem is olyan régen saját piacuk védelmében kvótákkal korlátozták az új uniós tagországok polgárainak munkavállalási lehetőségeit. Most pedig tízezrek befogadását követelik tőlünk is. A jelenlegi válsághelyzetet elsősorban a külső schengeni határok megerősítésével lehet orvosolni. Tőlünk is ezt kérték, amikor Kelet felől érkeztek a menekültek” – hangsúlyozta a szóvivő.

Élesen bírálta a kabinet magyarázkodását Jana Dubovcová pozsonyi emberi jogi ombudsman, aki szerint minden tagországnak, Szlovákiának is, bizonyos mértékű szolidaritást kellene vállalnia az unió déli tagországaival, ahova egyre több menekült érkezik. Emiatt a súlyos gondokat csak összefogással, az uniós értékek érvényesítésével lehet megoldani – hangsúlyozta.

Az Emberi Jogok Ligájának szlovákiai elnöke egyetértett vele. „Pozsony legalább Prágától vehetne példát, ahol igyekeznek megteremteni a bevándorlók ideiglenes letelepedését. Szeptembertől Bohuslav Sobotka kormánya száz szíriai fiatalnak nyújt vissza nem térítendő ösztöndíjat, hogy cseh egyetemeken tanulhassanak. Egyetlen feltételként azt szabták meg, hogy a diploma megszerzése után elhagyják Csehországot. Egyébként Szlovákia leginkább tranzitországként szerepel a menekültek között, akik Nyugatra igyekeznek eljutni, ezért a kabinetnek fel kellene hagynia mereven elutasító magatartásával” – vélekedett Zuzana Stevulová, aki a belügyi tárca adataira hivatkozva arra emlékeztetett, hogy Szlovákiában évről évre csökken a politikai menekült státust, valamint az ideiglenes letelepedést kérők száma.

2007-ben 2642 személy nyújtott be ilyen kérelmet, tavaly pedig már csak 331. Az önálló Szlovák Köztársaság megalakulása, vagyis 1993 óta 58 019 kérvényt fogadtak be. Az elmúlt év végéig pedig összesen csak 646-an kaptak politikai menedékjogot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.