Szlovák válasz: a törvényeknek megfelelően intézkedtek a rendőrök Dunaszerdahelyen

A szlovák belügyminiszter a magyar igazságügyi miniszternek küldött válaszában azt állítja a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőri beavatkozás összhangban van a szlovák törvényekkel, és nem a szlovák, magyar, cseh vagy más szurkolók ellen, hanem a huligánok ellen irányult - értesült az MTI szerdán.

A távirati iroda információi szerint Robert Kalinák kedden küldte el válaszlevelét Draskovics Tibornak, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy a történtekről készült jelentés bizonyítja, hogy a rendőrség mindkét oldal szurkolói ellen fellépett, függetlenül azok nemzetiségétől, és mindkét oldalon keletkeztek sérültek. A szlovák belügyminiszter a levélben azt javasolja Draskovics Tibornak, hogy személyesen is egyeztessenek, ha lehet, látogasson el Pozsonyba, de ha erre nincs ideje, akkor találkozzanak november 27-én Brüsszelben - tudta meg az MTI.

 

Draskovics elfogadta Kalinák meghívását

Draskovics Tibor az MTI megkeresésére szerda este megerősítette: valóban kapott ilyen tartalmú levelet Robert Kalináktól. Az igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta, csütörtökön Brüsszelben lesz egy rövid találkozója a szlovák belügyminiszterrel, amelyen annak szellemében lép majd fel, amilyen álláspontot Gyurcsány Ferenc képviselt a révkomáromi magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón. A miniszter kitért arra, emellett várhatóan Pozsonyban is találkozni fog a szlovák belügyminiszterrel, mivel elfogadta Robert Kalinák meghívását.

Dunaszerdahelyen november 1-jén játszott egymással a helyi focicsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját. A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás.

Az ügyben a szlovák rendőrség még közvetlenül a történteket követően tájékoztatást küldött a magyar hatóságoknak, ám ezt sem a magyar rendőrség, sem az igazságügyi tárca vezetője nem tartotta kielégítőnek. Draskovics Tibor november 3-án, kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: sem a magyar rendőrséget, sem a kormányt és a közvéleményt sem elégíti ki a válasz, ezért az országos rendőrkapitány szlovák partneréhez fordult a tájékoztatás kiegészítéséért, és azért, hogy megismerhessék a szlovák fél által készített videofelvételeket. A rendőrkapitány kérését megerősítendő hasonló kéréssel fordul maga a miniszter is a szlovák illetékes tárca vezetőjéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.