Szlovák roma szervezetek bírálták Prágát és Budapestet

Magyarországot és Csehországot bírálták csütörtökön Szlovákiában működő roma szervezetek a növekvő számú rasszista indítékú bűncselekmények miatt. Dicsérték viszont „a szélsőségesek ellen erőteljesen fellépő” Robert Fico kormányát.

Magyarországot és Csehországot bírálták csütörtökön Szlovákiában működő roma szervezetek, mert szerintük mindkét országban, de különösen  Magyarországon növekszik a rasszista indítékú bűncselekmények száma.

„Sajnálattal és nagy felháborodással tapasztaljuk: a szomszédos országokban, de különösen Magyarországon erősödik a  nacionalizmus és a fasizmus” - jelentette ki Ladislav Richter, a szlovákiai Nem Kormányzati Roma Közösségek Tanácsának (RMORK) elnöke pozsonyi sajtóértekezletén. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a rasszista indítékú támadások száma Csehországban is növekszik.

Az RMORK azt mérlegeli, hogy felhívással fordul az európai intézményekhez, kérve őket, hogy vessék latba befolyásukat a  nacionalizmus, a szélsőségek és a fasizmus terjedésének  megállításáért. Richter külön elítélte a pécsi roma család elleni támadást, felszólítva Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy az ügyet  sürgősen vizsgálják ki.

A tanács bírálta a Magyar Gárdát is, amely szerinte  veszélyezteti a magyarországi romákat, s úgymond exportálja  Szlovákiába a szélsőségességet, ami a szlovákiai romákban is  félelmet kelt. „Számunkra érthetetlen, miért nem avatkozik közbe a magyar  kormány” - jelentette ki Richter. Közölte: a magyarországi  helyzettel kapcsolatban levelet fogalmaztak meg, amelyet átadnak a  pozsonyi magyar nagykövetségnek.

A roma vezető ugyanakkor dicsérte a szlovák kormányt, amely szerinte  erőteljesen fellép a szélsőségesek ellen. „Támogatjuk Robert Fico  kormányát, mert nem engedi, hogy Szlovákiában ilyen eseményekre sor  kerülhessen” - szögezte le az RMORK elnöke.

A SITA hírügynökség úgy tudja, hogy az RMORK mintegy 120 civil  szerveződést fog össze. Helyi megfigyelők szerint azonban az  RMORK-nak nincs komolyabb befolyása a szlovákiai romákra, illetve a szlovák belpolitikára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.