Szlovák püspökök a szélsőséges megnyilvánulások ellen

Szlovákia második legnagyobb lélekszámú egyházának, az ágostani hitvallású evengélikusoknak a  püspökei is szombaton nyilatkozatban szólítottak fel minden jószándékú embert, hogy a szeretet és az igazság keresztyén értékrend szellemében cselekedjenek és járuljanak hozzá Szlovákia különböző nemzetiségű polgárai közötti kapcsolatok, valamint a szomszédos Magyar Köztársasággal való jószomszédi viszony megőrzéséhez és megerősítéséhez.

„Nyugatalnsággal töltenek el bennünket azok a szélsőséges megnyilvánulások, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a szlovák és a magyar nemzethez tartozó személyek viszonyát. Ezért azt kérjük, hogy ítéljétek el a nemzeti türelmetlenség és a radikalizmus megnyilvánulásait, nem dőljetek be a provokációknak és ne csatlakozzatok az indulatos cselekedetekhez“ - hangsúlyozza az a dokumentum amelyet Milos Klátik, az evangélikus püspökök testületének vezetője adott ki.

Pénteken hasonló állásfoglalást tett közzé Frantisek Tondra, a Szlovákiai Római Katolikus Püspöki Konferencia (KBS) elnöke. Hangsúlyozza: növekvő nyugtalansággal szemléli a két szomszédnemzet közötti feszültség növekedését. Felszólította a hívőket és minden jószándékú embert, hogy a maga módján tegyen meg mindent Szlovákia és Magyarország polgárai közötti megbékélésért és határolódjon el mindenfajta szélsőséges megnyilvánulástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.