Eörsi Mátyás, a szlovák példakép

Azok után, hogy Eörsi Mátyás megengedhetetlennek nevezte a soviniszta megnyilvánulásokat, annyit a szlovák fél is megtehetne, hogy megpróbálja magát beleélni annak a magyarnak a lelkivilágába, akinek időnként olyanokat vágnak a fejéhez, hogy az ősei a Góbi-sivatagból jöttek, meg hogy István király egy bohóc volt - írta pénteken a pozsonyi Pravda.

A baloldali lap méltányosnak találja, hogy az Országgyűlés meg a pozsonyi parlament európai ügyekben illetékes bizottságának  küldöttei a héten Komáromban találkoztak, és a magyar  küldöttségvezető, Eörsi Mátyás elítélte a történelmi Magyarország  felújításáért kiáltó hangokat. A cikkíró, Márius Kopcsay szerint  Eörsi magatartása azt jelzi: a magyar térfélen megvan a képesség ahhoz, hogy szlovák szemmel lássák a helyzetet.

Egy nappal Gyurcsány Ferenc és Robert Fico révkomáromi  megbeszélése előtt a Pravda úgy vélte: túlságosan sok beleérző  képesség egyik miniszterelnök részéről sem várható, jóllehet nagyon  valószínű, hogy az emberek többsége mindkét országban olyannak  képzeli a kétoldalú viszonyt, hogy abban sem a stadionok lelátóin  tapasztalható "veszekedésnek, sem gyalázkodó feliratoknak,  fenyegetéseknek és sértegetéseknek nincs helyük".

Legalábbis olyannak képzeli, mint hét évvel ezelőtt, amikor "a  magyar és a szlovák kormány miniszterelnöke - Orbán Viktor és  Mikulás Dzurinda - megnyitotta a Párkányt Esztergommal újra  összekötő Mária Valéria-hidat, amelynek hídfőjénél "tegnap megint  magyar szélsőségesek tiltakoztak". Ma meg már "az is sikernek  minősül, hogy a miniszterelnökök egyáltalán találkoznak, és jobbik esetben közösen ítélik el a szélsőségeket" - írta a Pravda.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.