Szlovák állampolgársági törvény: döntés február végén

A kassai székhelyű Alkotmánybíróság a szerdai nyilvános meghallgatást követően elnapolta a folytatást, és csak február 26-án dönt a Híd parlamenti képviselőinek és több szlovák társuknak a beadványáról.

Ebben a honatyák a szlovák állampolgársági törvény megsemmisítését kérték, mert szerintük a jogszabály sérti Szlovákia alaptörvényét.

A szerda déli nyilvános tárgyaláson megjelent a 101 éves Tamás Ilona és több olyan sorstársa is, akiket szintén megfosztottak a szlovák állampolgárságuktól, holott mindannyian kettős állampolgárként kívántak élni felvidéki szülőföldjükön. A beadvány aláíróinak nevében Gál Gábor rámutatott a jogszabály elfogadásakor tapasztalt eljárási hibákra, a törvény hiányosságaira és abból adódó kivitelezhetetlenségére is. Legfőbb érve pedig az volt, hogy az ország alkotmánya kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

A pozsonyi igazságügyi minisztérium képviselője úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgárságot a legtöbb országban azok kapják meg, akik a másik államban állandó lakhellyel rendelkeznek, vagy életvitelszerűen hosszabb ideje tanulnak vagy dolgoznak ott. Ezután Iveta Macejková, a szlovák taláros testület elnöke bejelentette, hogy az ülést elnapolják, s az ügyben február 26-én döntenek.

A szlovák állampolgársági törvényt gyorsított eljárásban 2010 júniusában, mindössze huszonnégy órával azután hagyták jóvá, hogy az Országgyűlés elfogadta a könnyített honosításról rendelkező jogszabályt. A pozsonyi jogi norma szerint aki más ország állampolgárságát kéri és megkapja – nagyon kevés kivételtől eltekintve – elveszíti a szlovákot. Azóta 701 személy veszítette el emiatt a szlovák állampolgárságát, köztük 47 felvidéki magyar.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.