Háborog Prága: szlovák lehet a főpolgármester, és még nő is

Az Andrej Babis vezette ANO a cseh helyhatósági választások legnagyobb meglepetését Prágában okozta, ahol 22 százalékos támogatottsággal győzött. Ezzel maga mögé utasította a jelenleg ellenzéki TOP 09-et (20 százalék), továbbá a kereszténydemokraták, a zöldek és a polgármesterek helyi szövetségéből alakult Hármas Koalíciót (11 százalék), valamint a szociáldemokratákat (10,4 százalék).
Adriana Krnácová
Adriana Krnácová
Peter Hlousek

A cseh főváros a rendszerváltás óta a jobboldali konzervatív pártok fellegvárának számított. – Akkora népszerűségnek örvendtek a politikusaik, hogy az is elegendő lett volna, ha a Polgári Párt akkori elnöke, Václav Klaus a teniszütőjét, az elmúlt nyolc évben pedig Karel Schwarzenberg, a TOP 09 vezetője a pipáját indítja a voksolásokon – vélte Milos Cermák ismert cseh publicista. Andrej Babis milliárdos pártelnök, pénzügyminiszter a siker titkát így foglalta össze: – Prágában él a legtöbb keresztapa, akik szétlopkodják az országot. Ebből a bagázsból nem kérnek a tisztességes fővárosiak.

Adriana Krnácovát húzta elő nyáron a varázskalapjából listavezetőnek: róla a közvélemény semmit sem tudott, ami erénynek számított a korrupciós botrányokban fulladozó fővárosban. Az ötvennégy esztendős, öt nyelven jól beszélő, háromgyermekes, elvált asszonynak a szakértők kézikönyvet állítottak össze, amely hatásos válaszokat tartalmazott minden kényes kérdésre. Ez a taktika kiválóan működött a kampányban, így aztán sokan voksoltak rá.

A végeredmény kihirdetése után azonban nem ünneplés következett, hanem kétkedés. Adriana Krnácová bejelentette, hogy vállalja a főpolgármesteri tisztséget, a régi vágású prágaiak viszont azt suttogták, hogy nő még sosem állt a főváros élén. Politikai vetélytársai és a párton belüli ellenlábasai szlovák származását és csehszlovák keverékbeszédét pécézték ki.

A művészettörténettel foglalkozó, pozsonyi születésű hölgy a rendszerváltás után a Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központjának munkatársa, majd vezetője lett. A Meciar-rezsim zaklatásai miatt Csehországba költözött, ahol a Transparency International igazgatójává avanzsált.

Az ugyancsak szlovák származású Babis talált rá, aki először az alakuló ANO körüli szervezőmunkával bízta meg. Tavaly – miután pártja a kormánykoalíció tagja is lett – megtette őt belügyminiszter-helyettesnek. Krnácová ekkor megkapta a cseh állampolgárságot. A prágaiak azt is rosszallóan veszik tudomásul, hogy újabb szlovák politikus furakodik be a cseh közéletbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.