Szlovák elnök: Marián Kotleba fasiszta, ezt világosan ki kell mondani

A legutóbbi szlovákiai parlamenti választások egyértelműen azt igazolták, hogy a polgárok egyre inkább lázadoznak a rosszul működő állam miatt. Ha pedig az állam képtelen teljesíteni feladatait, akkor a választók rendszerint szélsőséges személyekre és pártokra voksolnak – jelentette ki csütörtöki vidéki látogatása során Korponán (Krupina) Andrej Kiska.

A szlovák államfő rámutatott arra is, hogy a parlamentbe bejutott szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) elsősorban azokban a régiókban szerzett sok voksot, ahol az országos átlaghoz képest jóval nagyobb, több térségben 50 százalék körüli a munkanélküliek aránya. Aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy erre a pártra és főleg a vezérére nagyon sok fiatal szavazott. „Az utóbbi időben nagyon sokan meglepődtek, amikor elmondtam nekik, ki is valójában Marián Kotleba, aki rezzenéstelen arccal harsogja továbbra is antiszemita nézeteit, s azt bizonygatja, hogy a szlovákiai antifasiszta felkelés az ország történelmének legszomorúbb fejezete." – mutatott rá Kiska, aki szerint bátran és minden köntörfalazás nélkül kell minden jelenséget és minden nézetet minősíteni.

Nem szabad elhallgatni, vagy bagatellizálni azt a tényt sem, hogy Marián Kotleba és pártja fasiszta. Többen felvetették az elnöknek, hogy az ilyen politikai tömörülést be kellene tiltani. „A tiltás nem a legjobb módszer, sokkal célravezetőbb, ha az államunk minden szempontból működőképes" – válaszolta az elnök.

A korábban magyar- és zsidóellenességéről, újabban inkább a romákkal, illetve a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltéséről elhíresült besztercebányai (Banská Bystrica) pedagógus a múlt század végén alapította meg a Slovenská pospolitost (Szlovák Testvériség) újnáci szerveződést, amely a Jozef Tiso-féle fasiszta szlovák államot tartotta példaképének. Több dél-szlovákiai városban is szerveztek fáklyás meneteléseket. Rozsnyón másfél évtizeddel ezelőtt leköpdösték Kossuth Lajos szobrát. Végül 2005-ben szervezetüket betiltották.

Két évvel később Kotleba híveivel megalapította a Mi Szlovákiánk Néppártot, amelynek egyetlen célja hivatalosan „a cigánybűnözés visszaszorítása, a társadalmon élősködők börtönbe zárása, mert a jóléti állam csak így teremthető meg".

Másfél éve egész Szlovákia megdöbbenésére Besztercebánya (Banská Bystrica) megye elnökévé választották Marián Kotlebát. Első intézkedésként leszedette az uniós zászlót a megyeházáról.

Az újdonsült megyei elnök tavaly nyáron Pozsonyban, majd pedig az észak-szlovákiai Zsolnán (Zilina) „Tiszta fehér Szlovákiát!" köszöntéssel és náci karlendítéssel kezdte a bevándorlók, valamint Brüsszel elleni uszító beszédét a neonácik és más szélsőségesek demonstrációján.

Az idei márciusi képviselőházi választásokon a Mi Szlovákiánk Néppártra 207 779-en voksoltak, ami 8,04 százalékos támogatottságot és parlamenti tagságot jelentett számukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.