Szlovákia tekintélye történelmi mélypontra süllyedt

Szlovákia gazdasági fejlődésének üteme az egyik legnagyobb az Európai Unióban, kiváló menedzsereink világhírű cégekben, illetve azok itteni leányvállalataiban nagyszerű eredményekkel büszkélkedhetnek, miként több sportolónk is. Ennek ellenére nincs győztes, még derűs hangulat sem az országban – jelentette ki Andrej Kiska a pozsonyi parlamentben csütörtök délelőtt elhangzott országértékelő beszédében. 

A szlovák államfő rámutatott: a belpolitikai helyzet nyugtalanító. „Mértékadó felmérések szerint öt felnőtt polgár közül négynek az a meggyőződése, hogy országunkat valójában néhány oligarcha irányítja. Az emberek bizalma államunk iránt történelmi mélypontra süllyedt, amit már végképp nem nézhetünk tétlenül” – szögezte le az elnök.

Kiska 2014 szeptemberében az ENSZ Közgyűlése előtt
Kiska 2014 szeptemberében az ENSZ Közgyűlése előtt
Mike Segar / Reuters

A továbbiakban a közéletben elburjánzott korrupciót, továbbá a bűnüldöző és az igazságszolgáltató szervek tétlenségét, nyilvánvaló részrehajlását nevezte a jelenlegi borús légkör egyik kiváltó okának. Emiatt sérül a jogállam egyik alapelve, miszerint a törvény előtt minden polgár egyenrangú.

„Ha ez így folytatódik, akkor előfordulhat, hogy a legközelebbi parlamenti választásokat követően nem a demokratikus politikai erők nem tudnak majd kormányt alakítani, mert olyan nagy mértékben kerekedhetnek felül a szélsőséges nézetek és csoportosulások, amelyek már most kihasználják az állami szervek és a hatóságok súlyos hibáit. Végre nemcsak hirdetni kell a zéró toleranciát a rasszizmus, az antiszemitizmussal és más szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben, hanem az illetékeseknek cselekedniük kell, az internetet és a közösségi oldalakat megmételyező uszításokkal kapcsolatban is” – vélekedett Kiska.

Súlyos gondként említette, hogy a politikai pártok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a közmédiumokra is, amelyekkel már „a függetlenségüket és elfogulatlanságukat veszélyeztetik” – így az államfő.

Kiska emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia július 1-jétől fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztét. Erre a történelmi jelentőségű feladatra elsősorban a kiváló diplomatáinknak köszönhetően jól felkészült az ország.

„Ugyanakkor komoly mulasztásnak tartom, hogy hovatovább képtelenek vagyunk a belpolitikában valami jót is mondani Brüsszelről, holott további gazdasági fejlődésünknek, biztonságunknak, régiónk és földrészünk stabilitásának nincs reális alternatívája az unióval szemben. Brüsszel állítólagos diktátuma sokkal inkább üres politikai lózung, mint valóság. Nem árt emlékeztetni arra is, hogy a döntéseket nem a brüsszeli hivatalnokok, hanem az Európai Parlament demokratikusan megválasztott képviselői, valamint az Európai Unió Tanácsának tagjai hozzák meg” – figyelmeztetett a szlovák elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.