Szívesen látják a feszületeket az olaszok

Az olaszok túlnyomó többsége, 84 százaléka támogatja, hogy feszület legyen az osztálytermekben - derült ki egy vasárnap közzétett felmérésből.

A Corriere della Sera című olasz napilapban megjelent közvélemény-kutatás öt nappal azt követően készült, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Olaszországot az iskolai osztályokban függő keresztek miatt.

A felmérésben megkérdezetteknek mindössze 14 százaléka vélekedett úgy, hogy nincs szükség a feszületekre az olasz iskolákban, két százaléknak nem volt véleménye. Még azoknak a válaszadóknak is jelentős többsége, 68 százaléka pártolta az iskolai feszületek elhelyezését, akik soha nem járnak templomba. Ez az arány 86 százalék azok körében, akik évente többször járnak misére, illetve 93 százaléka azok között, akik hetente legalább egyszer elmennek templomba.

A strasbourgi székhelyű bíróság keddi ítélete szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak gyereküknek, másfelől a sérti a gyerekek vallásszabadsághoz fűződő jogát.

Robert Zollitsch, a német püspöki konferencia elnöke vasárnap Freiburgban tartott prédikációjában arról beszélt, hogy a feszület fontos szimbólum az európai kultúrában. "Szinte skizofrén állapotot idéz elő", amikor éppen azok, akik gyakran panaszkodnak a társadalmi értékek elvesztésére, maguk hoznak olyan döntéseket, amelyek elnyomják ezeket az értékeket.

Súlyos félreértés Zollitsch szerint a vallásszabadságot "a vallástól való szabadságként" és nem "a vallásgyakorlás szabadságaként" értelmezni. "Nem szabad megtagadnunk saját keresztény gyökereinket, (...) ezzel nemcsak kulturális örökségünket, hanem belső iránytűnket is elvesztenénk" - hangsúlyozta a freiburgi érsek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.