Szivardobozban kapott fizetéskiegészítést a miniszterelnök

Mariano Rajoy 1997 és 1999 között, az José María Aznar vezette konzervatív kormány tagjaként fogadott el pénzeket pártja akkori pénztárnokától. Az ellenzék lemondatná.

Az erről szóló  bizonyítékokat – a pártpénztáros, a két hete őrizetbe vett Luis Bárcenas kézzel írott jegyzeteit – az El Mundo lapigazgatója kedden az ügyészség rendelkezésére bocsátotta. Bárcenas listáján több magas rangú politikus, egykori kormánytag  is szerepel. Az összegeket állítólag készpénzben, egy-egy szivardobozban kézbesítették Rajoynak, aki közigazgatási, majd oktatási miniszter volt Aznar kormányában.

A konzervatív ajánlat. Mariano Rajoy plakátja a 2011-es választásokon
A konzervatív ajánlat, Mariano Rajoy plakátja (fent)...

Ha a dokumentumok valódiak, az azt jelenti, hogy Rajoy megszegte az 1995-ös összeférhetetlenségi törvényt, amely tiltja, hogy a kormány tagjai más forrásból pluszjövedelemben részesüljenek. A Néppárt finanszírozási ügye hatalmas politikai hullámokat vet a válság sújtotta Spanyolországban: az ellenzéki szocialisták (PSOE) és az Egyesült Baloldal (IU) Rajoy lemondását követeli.

A kormányfő és a Néppárt tagadja, hogy a dokumentumok valódiak lennének, ám Bárcenas a hétvégén először ismerte el az El Mundónak adott interjújában, hogy a jegyzetek valóban tőle származnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.