Szíszit bíráló szalagcímmel nem jelenhetett meg egy egyiptomi lap

Két hónap alatt másodszorra akadályozták meg egy napilap megjelenését az egyiptomi belbiztonsági szervek, ezúttal egy olyan főcím miatt, amely előnytelen fényben tünteti fel Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfőt - derül ki az Arab Hálózat az Emberi Jogi Információkért (ANHRI) elnevezésű szervezet keddi közleményéből.
A jelentés szerint az al-Vatan keddre tervezett éves különszáma csak azután hagyhatta el a nyomdát, hogy az eredeti címet - Hét olyan dolog, amely erősebb Szíszinél - a következőre módosították: Hét olyan dolog, amely erősebb a reformnál. Mindez annak ellenére, hogy a kérdéses példányszám egyébként nem szűkölködött olyan cikkekben, amelyek "elismerő hangon szóltak a köztársasági elnökről, és reformjairól" - tették hozzá a dokumentum szerzői.

A végül megjelent írás egyebek mellett a korrupció, a befolyásos emberek, a belügyminisztérium, valamint a média és a közösségi hálók hatalmát taglalja.

Ezenkívül törölték a magánkézben lévő újság főszerkesztője által írt vezércikket is, amelyben élesen bírálta a jelenlegi rezsimet kiszolgáló kollégáit. Az ANHRI beszámolója szerint kikerültek a lapból továbbá az elnöki palota falain belül állítólag kialakult ellentétekről szóló részek is.

A főszerkesztő, Aláa el-Gatrífi Facebook-oldalán így reagált a történtekre: "Ez a nap újabb jele annak, hogy nem haladtunk előre, még mindig 2011. január 24-ét írunk." Az említett dátum a Mubarak-rezsimnek véget vető forradalom kirobbanása előtti napot jelzi.

Az al-Vatan március elején hasonlóan járt, akkor a következő főcímnek és a hozzátartozó cikknek kellett eltűnnie a címlapról: "Egyiptom a túlélésért küzd, az állam viszont milliárdokat dob ki az ablakon". Az írás a legfőbb állami intézményeket, így például a belügyminisztériumot és a hadsereget az ország legnagyobb adóelkerülőinek nevezte.

Az országot fenyegető terrorveszélyre való tekintettel tavaly év végén 17 vezető lap főszerkesztője közös nyilatkozatban fogadta meg, hogy tartózkodnak a rendőrséget, a hadsereget, valamint az igazságszolgáltatást bíráló írások közlésétől. Ennek ellenére az utóbbi időkben több újság is meglepően éles hangvételű cikkeket jelentetett meg a rendvédelmi szervek által elkövetett erőszakos túlkapásokról, és a rendőrőrsökön történt több "rejtélyes" halálesetről. A beszámolók megjelenése után hamis értesülések terjesztése miatt több újságíró ellen büntetőeljárást indítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.