Szíriai hekkerek támadták meg a Skype-ot

A magát Szíriai Elektronikus Hadseregnek (SEA) nevező hekkercsoport feltörte a Skype blogját, valamint Twitter- és Facebook-oldalát is, majd kínos üzeneteket posztolt a Microsoft által másfél éve megvásárolt cég közösségi médiafelületeire.

„Ne használjátok a Microsoft levelező szolgáltatását (hotmail, outlook), mert megfigyelik a fiókokat, és aztán eladják az adatokat a különböző kormányoknak.” Ez volt olvasható a hang- és videohívásra kifejlesztett program blogján tegnap.

A becslések szerint tucatnyi taggal bíró hekkercsoport – akik többsége állítólag Dubaiban és nem Szíriában él – egy másik posztban a jelek szerint Steve Ballmer, távozó Microsoft-vezető elérhetőségét is nyilvánosságra hozta: „Itt lehet megköszönni a Microsoftnak, hogy megfigyeli a fiókokat és levelezéseket.” A The Guardian szerint a támadás során a felhasználók belépési adataihoz és jelszavaihoz nem fértek hozzá illetéktelenek.

A blogposztban valószínűleg Edward Snowden, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori munkatársának és a lehallgatási botrány kirobbantójának egy közelmúltbeli állítására utaltak, amely szerint az NSA a Microsoft és a Skype segítségével jutott hozzá felhasználóinak adataihoz. A Microsoft 2011 májusában vette meg a Skype-ot 8,5 milliárd dollárért, de feltételezések szerint az együttműködés még ez előtt kezdődött. Jelenleg a luxemburgi adatvédelmi biztos vizsgálja az ügyet. 

A Skype nem sokkal az eset után visszanyerte az uralmat blogja, valamint Facebook- és Twitter-oldala felett, az esetet azonban nem tagadták.

„Talán észrevették, hogy a közösségi oldalainkat ma támadás érte. A felhasználók adatai nem sérültek. Elnézést kérünk a kellemetlenségért” – olvasható a Skype által kiadott közleményben.

Graham Cluley biztonsági tanácsadó szerint az SEA-nak azért sikerült több, a Skype-hoz tartozó közösségi oldalt feltörni, mert a cég ugyanazzal a jelszóval védi őket. „Olaj a tűzre, hogy a Skype elkövette azt a hatalmas baklövést, hogy ugyanazt a jelszót használta a különböző oldalakhoz” – idézi a szakembert a The Guardian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.