Szíriai repülőgép csapott le Irakban, egyesült az al-Kaida és az ISIS

Legalább 57 civil meghalt és több mint 120-an sérültek meg, mikor szíriai harci repülőgépek csaptak le kedden Anbár kormányzóságban, Irakban – állítják helyi tisztviselők.

Az anbári tartományi tanács feje, Sabah Karkut szerint a támadások piacokat és benzinkutakat romboltak le. „Sajnálatos mód a szíriai rezsim barbár támadásokat intézett az anbári civilek ellen – mondta Karkut szerdán – (Emiatt) egy azonnali ülést hívunk mára össze Ramádiba.”

Karkut azt mondta, hogy biztos abban, hogy a gépek szíriaiak voltak, mivel azokon szíriai zászló volt látható. Ezen kívül a gépek egyenesen Szíria légteréből jöttek és oda is mentek vissza a támadás után. A tisztviselők szerint helyiek távcsövekkel és más felszerelésekkel figyelték meg a repülőgépek részleteit.

Irak külügyminisztere szerint akkor az országa készen állt, hogy válaszoljon, azonban az iraki kormány szemmel láthatóan csendben maradt a keddi események után. Irak továbbra is küzd a szunnita Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) ellen saját területén és Szíriában is.

A szíriai kormány úgy tűnik, a legtöbb esetben kerüli a csoport elleni közvetlen harcot, annak ellenére, hogy pontosan tudják annak rejtekhelyeit – írja a CNN. Ritka alkalmak közé tartozott a múlt heti cselekedésük : a határ menti – ISIS ellenőrzés alatt álló – Rakka városában szította a sztrájkokat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja eközben szerdán bejelentette, hogy egyesült Szíriában, az iraki határvidék legfontosabb településén az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat hivatalos helyi szárnya és a szomszédos országban is hadjáratot folytató ISIS - írja a hirado.hu.

A rivális an-Nuszra Front és ISIS fúziója el-Bukamálban lehetővé teszi az utóbbi szélsőséges csoportnak, hogy a határ mindkét oldalán jelen legyen, mivel korábban már ellenőrzése alá vonta az iraki oldalon lévő határátkelőt, al-Káimot. Egy iraki katonai szóvivő kedden azt mondta, hogy a hadsereg légicsapásokat mért a szélsőséges szunniták állásaira al-Káimban. Az ISIS fő célja a jelenlegi határok átrajzolásával egy kalifátus létrehozása Szíria és Irak területén.

Az ISIS június 9-én indított hadjáratot Irakban, az északi és nyugati országrész számos stratégiai fontosságú települését elfoglalta. A hét elején állítólag kezére került a Bagdadtól mintegy 200 kilométerre északra található Baidzsi városa is, amelynek körzetében van az ország legfontosabb kőolaj-finomítója. A létesítmény egyszer már a lázadók kezén volt, de a hadsereg június 19-én visszafoglalta. Az ISIS harcosai kedden újra ostromolni kezdték a finomítót, a katonáknak azonban - az al-Irakíja hivatalos tévécsatorna honlapján szerdán megjelent hír szerint - sikerült visszaverniük a támadást, és jelenleg teljes ellenőrzésük alatt tartják a létesítményt és környékét.

Szerda reggel az ISIS és szunnita szövetségesei a Bagdadtól 90 kilométerre északra lévő Jaszreb városában harcoltak a kormányerők ellen szemtanúk és a település helyettes vezetője szerint. A lázadók a közelben bekerítették az ország egyik legnagyobb - az amerikai megszállás idején Camp Anaconda néven ismert - légi támaszpontját, és aknavetőkkel támadták.

Eközben Irán riadókészültségbe helyezte katonáit az iraki határnál az ISIS legutóbbi előretörése miatt - közölte Ali Araszte, az iráni hadsereg szóvivője az ISNA hírügynökség tájékoztatása szerint. A félhivatalos FARS hírügynökség arról számolt be szerdán, hogy három iráni határőr meghalt egy iraki oldalról végrehajtott támadásban. Egy iráni biztonsági tisztségviselő elmondta, hogy a rendfenntartók a nyugat-iráni Kermansah tartományban, az iraki határ melletti járőrözés közben vesztették életüket. A forrás szerint „terrorista csoport” áll a támadás mögött, amelyről további részletek egyelőre nem ismeretesek.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.