Szíriai megoldást keres Kerry és Lavrov

Szíriai konfliktus enyhítését szolgáló együttműködési megállapodást próbál meg kidolgozni mai, genfi megbeszélésén az amerikai és az orosz külügyminiszter. John Kerry és Szergej Lavrov találkozójától azt is várják, hogy újra megindulhatnak a tárgyalások a válság politikai rendezéséről.

Kerry a héten azt mondta ugyan, hogy az előkészítő tárgyalócsoportok közel állnak a megállapodáshoz, ám a Reutersnek nyilatkozó amerikai források szerint még korai egyezségről beszélni. Amikor Kerry júliusi, moszkvai látogatásán beindították az együttműködési megbeszéléseket, egyebek közt arról volt szó, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni légi csapások összehangolása érdekében megosztják egymással a hírszerzési adatokat, a szíriai légierőt pedig távol tartják a mérsékelt lázadók elleni támadásoktól.

Közben a szíriai kormányerők és a lázadók csütörtökön megállapodtak abban, hogy a lakosság és a felkelő egységek elhagyhatják a hadsereg ostromgyűrűjébe zárt damaszkuszi elővárost, Daraját, ahol az öt éve zajló konfliktus legrégebben tartó szembenállása érhet így véget. A település evakuálása pénteken kezdődik. Hétszáz fegyveres a lázak ellenőrzése alatt álló Idlibbe, négyezer civil pedig a kormány által fenntartott menekülttáborokba megy – írta a BBC.

Daraja az első olyan települések közé tartozik, amelyek fellázadtak Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen. Így a felkelők kivonulása a Damaszkusztól mindössze néhány kilométerre fekvő városból elemzők szerint erősíti az oroszok által támogatott Aszad helyzetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.