Szíriában nem lehet tudni, ki ki ellen harcol

Szíriában egyre kaotikusabb a helyzet, mert nem lehet tudni, hogy ki ki ellen harcol - jelentette ki Herencsár János biztonságpolitikai szakértő kedden az M1 aktuális csatorna műsorában azzal kapcsolatban, hogy az Iszlám Állam harcosai elfoglalták a szíriai Tadmurt (az ókori romvárossal, Palmürával együtt), és több száz embert mészároltak le.
Az Iszlám Állam elsősorban a megfélemlítés eszközeként használja a tömeges kivégzéseket – közölte a szakember. A szervezet harcosai Irakban és Szíriában a fennálló hatalom ellen, utóbbi államban pedig a Bassár Aszad elnök megdöntésére törő felkelők ellen is harcolnak.

Az Irán által támogatott Aszad elnök egyaránt küzd a felkelők és az Iszlám Állam ellen, ugyanakkor Törökország az Iszlám Állam felszámolása mellett érdekelt Aszad hatalmának megdöntésében is.

Eközben az Egyesült Államok, amely globális fenyegetésként tekint az Iszlám Államra, támogatja az Aszad-ellenes erőket is – vázolta a helyzetet Herencsár János.

Arról is szólt, hogy a magyar katonák nem harcolnak az Iszlám Állam ellen Irakban, csupán őrző-védő feladatokat látnak el Erbilben, amely viszonylag békés hely.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.