Szíriába tartó radikálisokat vettek őrizetbe Franciaországban

Őrizetbe vettek kedden a közép-franciaországi Lyon közelében öt férfit és egy nőt, akikről azt gyanítják, hogy a szíriai harcokban akartak részt venni a dzsihadisták oldalán - közölték rendőrségi források.
Az öt, 22 és 37 év közötti, közelmúltban radikalizálódott férfit és a 20 éves nőt egy terrorelhárítási nyomozás keretében a lakóhelyeiken vették őrizetbe a hatóságok. Valamennyiüknek jegyük volt egy néhány nap múlva Bulgárián keresztül Isztambulba tartó buszra, ahonnan feltehetően Szíriába akartak továbbutazni.

A házkutatások során a rendőrök egyik lakóhelyen sem találtak fegyvert, a lefoglalt informatikai eszközök és telefonok vizsgálata még folyamatban van. Az őrizetbe vételek 96 óra hosszat tarthatnak, a vizsgálóbíróknak azután kell dönteniük az esetleges vádemelésekről.
A BFM hírtelevízió értesülése szerint az ügyben december elején indult vizsgálat, miután a rendőrség olyan információt kapott, hogy a gyanúsítottak közül ketten "erőszakos cselekményekre" készültek Franciaországban, mégpedig pároknak fenntartott erotikus bárok ellen. Erről a részletről azonban egyelőre nem árultak el többet a hatóságok.

A gyanúsítottak egy része szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában radikalizmus miatt, de egyiküket sem ítélték el iszlamizmussal kapcsolatos tettek miatt - hangsúlyozta a rendőrség.

Francois Molins párizsi főügyész januárban azt közölte, hogy jelenleg 1800 francia állampolgár érintett a szíriai és iraki dzsihadista harcokban, vagy azért, mert már részt vett bennük és hazatért, vagy azért, mert tervezi, hogy elutazzon, vagy pedig azért, mert jelenleg is harcol, és utána visszatérhet Franciaországba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.