Szíria Moszkvával élne túl

Orosz bankokon keresztül igyekezett a szíriai vezetés megkerülni az EU és az USA szankcióit. A Wall Street Journal birtokába került damaszkuszi dokumentumokban megemlített Gazprombank nem kommentálta az értesülést.

Oroszország nyújthatott segítséget a szankciókkal sújtott Damaszkusznak – derült ki a Wall Street Journalhoz jutott szíriai dokumentumokból. Az amerikai lap szerint az idén március és június között született iratok hitelesek. Címzettjük több esetben Riad Hidzsab kormányfő volt, aki a múlt héten szakítva Basar Aszad rezsimjével külföldre menekült és lényegében az államfő ellen 18 hónapja küzdő ellenzék oldalára állt.

Az egyik irat szerint a Szíriai Nemzeti Bank képviselői márciusban Moszkvában találkoztak a Gazprombank vezetésével. (A bank neve ellenére már nem a Gazprom többségi tulajdonában van, hanem cégek bonyolult hálóján keresztül a Rosszija Bank érdekkörében áll, amelynek legnagyobb részvényese a Vlagyimir Putyin baráti körébe tartozónak tekintett Jurij Kovalcsuk.)

A Gazprombank a kapcsolat tényét csak a nyugati szankciók előtti időszakra ismerte el a WSJ-nek. (Általános érvényű nemzetközi szankció nem született Szíriával szemben, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában az ilyen jellegű határozatokat Moszkva és Peking többször megvétózta.) A másik, az iratokban felbukkanó orosz pénzintézet az a Novikombank, amely az orosz védelmi ipar mellett az energiahordozók piacán is fellép hitelezőként. A Novikombank legnagyobb részvényese az orosz állami korporáció, a polgári és katonai technológiai eszközök exportjában érdekelt Rosztyehnologii, amelynek vezetője, Szergej Csemezov egyben a Novikombank igazgatótanácsának feje is. (Csemezovot szintén Putyin közeli bizalmasának tartják, akinek mellesleg 2009-ben Dmitrij Medvegyev elnökkel is nyilvános vitája volt, ám szemlátomást a májusban az államfői székből a kormányfőibe "áttessékelt" Medvegyev alulmaradt.)

A Novikombank az egyik dokumentumban a Sytrol (Szíria állami olajtársaságának) közreműködőjeként jelenik meg, amelyen keresztül Damaszkusz olajügyleteit bonyolíthatja le. "Oroszországban és Malajziában off shore cégeket hozunk létre, amelyek euró- és rubelszámlákat nyitnak. Erről július 5-ig megállapodás születik. Ezek révén könnyedén adhatunk el olajat és finanszírozhatjuk importunkat. Diszkréciót követel meg minden érintett féltől a cégek hátterének megőrzése, annak érdekében, hogy azok ne kerüljenek az Egyesült Államok és az EU szankciói alá" – idézett egy dokumentumot a WSJ, amely szerint addig nem fognak érvényesülni a gazdasági szankciók, amíg Oroszország támogatást nyújt Aszadnak.

Moszkva tagadja, hogy a szíriai elnök rezsimjét védi. Az ENSZ BT-ben alkalmazott vétóit azzal indokolja, hogy csupán a külföldi beavatkozást szeretné elkerülni, mert a szíriai helyzetre tárgyalásos megoldást kell találni. (Moszkvának jelenleg ötmilliárd dollár összértékűre becsült fegyverszállítási szerződése van érvényben Szíriával, ezek, az ENSZ BT szankciói híján jogszerűen teljesíthetők.) Azt a Kreml nem tagadja, hogy a líbiai forgatókönyvet szeretnék elkerülni. (Moszkva akkor tartózkodásával adott zöld utat az ENSZ BT határozatának, amely alapján a NATO végül beavatkozott, hozzájárulva Kadhafi bukásához. A tartózkodás nyílt vitához vezetett Medvegyev és az akkor még kormányfő Putyin között, miután utóbbi keresztes hadjáratnak csúfolta a NATO beavatkozását.)

A szíriai vezetés eddig sem tagadta, hogy Moszkva közvetlen támogatását várja. Augusztus elején az orosz fővárosban tárgyalt a szíriai kormány gazdasági ügyekben illetékes kormányfőhelyettese. – A törvénytelen szankciókkal szemben Moszkva magára vállalta hogy segítséget nyújt – közölte a Ria Novosztyival Kadri Dzsamil, hozzátéve, hogy Oroszország ígéretet adott arra is, hogy mielőbb energiahordozókat juttat el a közel-keleti országba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.