Szíria látszólag visszavonul

Szíria visszavonta erőit az Aszad-rezsim elleni tüntetők egy központjából, ám nincs jele annak, hogy a civilekkel szembeni erőszak alábbhagyna az arab országban, a nemzetközi szervezetek kérése és Damaszkusz ígérete ellenére. Az Arab Liga megfigyelői ma fejezték be egy hónapos vizsgálódásukat.

 

Aszad-ellenes tüntetők Idlib tartományban, január 17-én.
Demonstrators protest against Syria's President Bashar al-Assad in Marat al-Numan, near the northern province of Idlib, January 17, 2012. Picture taken January 17, 2012. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Visszavonta a libanoni határ közelében fekvő Zabadaniból erőit a szíriai hadsereg – jelentette a Reuters. A felkelők kezén lévő várostól nyolc kilométerre áll a hadsereg. Ugyanakkor ez nem jelenti, hogy a fegyveres erők bevetésével felhagyott volna a vezetés, legalább arra az egy hónapra, amíg az Arab Liga megfigyelői vizsgálódnak az országban. Becslések szerint a megfigyelők megjelenése óta 600 civil áldozata van a katonai beavatkozásnak. A több mint tíz hónapja folyó tiltakozások során az ENSZ adatai szerint tavaly decemberig legalább ötezren vesztették életüket. Szíria kétezer áldozatról tud.

A pánarab szervezet ma fejezte be küldetését, amit az ellenzék szerint már korábban meg kellett volna szakítani, miután Damaszkusz nem hagyott fel a civilekkel szembeni erőszakkal. Az Arab Liga – amely korábban már felfüggesztette Szíria tagságát, elítélve Damaszkusz akcióit a civil lakossággal szemben – azonban elvetette a misszió felfüggesztésének ötletét. A megfigyelők jelentését szombaton vizsgálja meg a szervezet.

Aszad ellenzéke külföldi beavatkozást sürget. Az ENSZ azonban egyelőre tehetetlen, miután Moszkva és Peking vétójogával élve megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács határozatot fogadjon el Szíriával szemben. A két ország továbbra is fenntartja, hogy nem kíván hozzájárulni egy esetleges külföldi katonai beavatkozáshoz, bár elismeri, hogy Damaszkusznak be kell szüntetnie a vérontást, és tárgyalásos úton kellene rendeznie a felkelőkkel a konfliktust. Moszkva szerint az ENSZ BT esetleges felhatalmazása csak a líbiai forgatókönyv megismétléséhez vezetne. Akkor Oroszország tartózkodásával engedett zöld utat a határozatnak, amely nyomán a NATO a líbiai civil lakosság védelmében vetette be légierejét Moammer Kadhafi erői ellen. Az orosz vezetés szerint azonban hatáskörét túllépte a NATO, és egyoldalúan a lázadók oldalán avatkozott be a Kadhafi halálához és a rezsim bukásához vezető konfliktusban.

Az Arab Liga kairói ülésén azonban a szervezet megvitatja a katonai beavatkozás lehetőségét is, miután Katar felvetette: Szíriába arab erőknek kellene bevonulniuk a béke helyreállítása érdekében – közölte a BBC. A szíriai vezetés azonnal visszautasította a tervet, mondván, ez csak elmélyíti a válságot. Az Arab Liga – hasonlóan az ENSZ BT-hez – megosztott a kérdésben, elemzők szerint nem valószínű, hogy a szervezet végül támogatná Katar tervét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.