Szíria Iránt is meghívná a genfi békekonferenciára

Valíd Moallem külügyminiszter szerint ésszerűtlen, amit az Egyesült Államok és az ellenzék akar, vagyis hogy Irán kizárják a tárgyalásokból.

A szír külügyminiszter szerint Iránnak részt kell vennie a január végére összehívott genfi Szíria-konferencián. Valíd Moallem vasárnap esti nyilatkozatában ésszerűtlennek nevezte Teherán kizárását, amit elsősorban az Egyesült Államok és a szír ellenzék szorgalmaz.

A polgárháború lezárását célzó Genf 2 konferencia a tervek szerint január 22-én kezdődik a svájci Montreaux városában, majd két nappal később Genfben folytatódik.Néhány nappal korábban hasonlóan foglalt állást Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A világszervezet vezetője szerint Irán jelentős tényező a térségben, ezért jelenléte logikus és a realitásoknak megfelelő lenne. Teherán részvételével szemben elsősorban az Egyesült Államoknak vannak fenntartásai, tekintettel az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjára.

A külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Damaszkusz várakozásokkal tekint a konferencia elé, mert - mint fogalmazott - világos elképzelésekkel rendelkezik az ország jövőjéről. Szavai szerint olyan elképzelésekkel, amelyek a szíriai nép vágyain alapulnak. A szír kormány már bejelentette, hogy ott lesz Genfben, a szíriai ellenzék ugyanakkor még nem döntött a részvételről.

A Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet korábban azt közölte, addig nem hajlandó részt venni a szíriai polgárháború lezárását célzó genfi konferencián, amíg a kormányerők nem szüntetik be az Aleppó városa elleni légitámadásokat, amelyek csak az elmúlt hetekben több száz halálos áldozatot követeltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.