Szíria beengedi az ENSZ-szakértőket a vegyi fegyverrel végrehajtott támadások helyszínére

A döntés nem sokkal azután született meg, hogy egy amerikai tisztségviselő azt mondta, kevés a kétség, hogy a hadsereg támadott ideggázzal a felkelőkre.

Szíria beengedi a szerdán vegyi fegyverrel végrehajtott támadások helyszínére az ENSZ-szakértőit – jelentette be Damaszkuszban az állami média. Szerdán a szír ellenzék jelentette be, hogy Damaszkusz négy külső negyedében Basár el-Aszad elnök hadserege ideggázzal támadott a felkelők egységeire a két és fél éve tartó polgárháborúban, több mint 1300 embert ölve meg. A helyszínekről készült felvételeken az idegmérgezés tipikus tünetegyüttesétől szenvedő áldozatokat lehetett látni. Az ENSZ vegyi fegyverek bevetését vizsgáló szakértői csoportja már napok óta Damaszkuszban van, de a hatóságok őket eddig nem engedték be sehova. Az Aszad-rezsim tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a felkelők ellen; ezt Damaszkusz szerint az ellenzék csak azért terjeszti, hogy lejárassa a központi hatalmat.

Azt, hogy az ENSZ-szakértőket hagyják dolgozni, Angela Kane, a világszervezet leszerelési főképviselője alkudta ki Damaszkuszban. A vasárnapi bejelentés után az ENSZ a maga részéről közölte, hogy a szakértői csoport hétfőn, augusztus 26-án kezdhet el vizsgálatokat a vegyi fegyverrel végrehajtott támadások helyszínén. Hogy valójában hol, akörül még van némi homály: ahogy az AP amerikai hírügynökség felhívja a figyelmet, a damaszkuszi bejelentés szerint a szakértők egy augusztus 22-én, csütörtökön végrehajtott támadás helyszínét kereshetik fel, jóllehet Aszad ellenzéke még szerdán, augusztus 21-én repítette világga a hírt, hogy a rezsim hadserege vegyi fegyvert vetett be a felkelők damaszkuszi egységei ellen.

A döntés az ENSZ-szakértők beengedéséről nem sokkal azután szültetett meg, hogy egy amerikai tisztségviselő azt mondta, „kevés a kétség”, hogy a hadsereg támadott ideggázzal a felkelőkre. A névtelenséget kérő tisztségviselő szerint Barack Obama amerikai elnök még nem döntött a válaszról, de a vegyi fegyver bevetése az Aszad ellenzékét támogató nyugati hatalmak körében az a határ, a „vörös vonal”, amelyet a rezsim állítólag nem léphet át a külföldi beavatkozás kockázata nélkül. Obama pénteken már felkérte a Pentagont, hogy minden eshetőségre kész forgatókönyvekkel álljon elő, beleértve a katonai fellépés lehetőségét is.

Szombaton a francia humanitárius szervezet, a Médecins sans Frontiéres bejelentette, hogy orvosai szerda óta 3600, idegmérgezés tüneteit produkáló beteget kezeltek Szíriában. Az áldozatok közül eddig 355-en haltak meg. Obama szombat este telefonon beszélt David Camerron brit kormányfővel a helyzetről. A kiszivárogtatott információk szerint a két politikus kemény választ ígért Szíriának, ha igaz, hogy a rezsim vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen.

A nyugati katonai beavatkozást Szíria nem tartja jó ötletnek. Omran Zoabi tájékoztatási miniszter vasárnap egy libanoni televíziónak azt mondta, egy esetleges támadás csak káoszt hozna, és az egész Közel-Keletet lángba borítaná. Óvott az elhamarkodott következtetésektől és az egyoldalú lépésektől Szíria fő szövetségese, Oroszország is, üdvözölve a döntést az ENSZ-szakértők beengedéséről a damaszkuszi vegyi fegyveres támadás helyszínére. Az esetleges katonai beavatkozással kapcsolatban Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő figyelmeztetett, a Nyugat ne ismételje meg az „iraki kalandot”; a politikus ezzel arra utalt, hogy a Bush-adminisztráció és szövetségesei arra hivatkozva döntötték meg az iraki kormányt, hogy Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverek megszerzésére törekszik. Az ezt igazoló bizonyítékokról kiderült, hogy alaptalanok, kitalációk vagy hamisítványok.

Egyébként a vegyi fegyverek bevetésétől függetlenül ellenzi a katonai fellépést Szíriában Thomas de Maiziere német védelmi miniszter is. Ő egy vasárnapi interjúban mondta, hogy már két és fél éve tartó polgárháborúnak csak politikai megoldással lehet véget vetni.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.