Szíria árnyéka vetül a G20-csúcsra

A hivatalos napirendtől eltérően várhatóan a Szíria ellen tervezett katonai csapás lesz a csütörtökön kezdődő kétnapos szentpétervári G20-csúcs fő témája. Ferenc pápa a szíriai konfliktus békés megoldását sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett levelében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már a találkozó előtt figyelmeztette Washingtont: az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül végrehajtott támadás „agressziónak” számít. Barack Obama amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy a kongresszus jóváhagyását kéri a katonai csapáshoz, amelyet az augusztus 21-ei, 1429 áldozatot követelő vegyi fegyveres támadás miatt indítanának.

Tegnap a szenátus külügyi bizottsága jóváhagyta a tervezetet, mely szerint hatvan napra korlátozva engedélyezik az USA-nak a katonai akciót, és megtiltják a szárazföldi erők bevetését Szíriában. A dokumentumba bekerült az is, hogy az amerikai politika célja a harctéri események menetének megváltoztatása, azzal a céllal, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt rákényszerítsék egy olyan megegyezéses megoldásra, amely lezárja a konfliktust, és utat nyit a demokratikus kormányzás felé. A bizottsági határozat sürgeti a szíriai ellenzék válogatott elemeinek nyújtott támogatás fokozását, beleértve a fegyverszállítást és a katonai kiképzést is. A bizottság által megszavazott terv jövő héten kerül a teljes szenátus elé.

A szíriai konfliktus békés megoldását sürgette Ferenc pápa a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett levelében, amely egyben a G20-as csoport csúcstalálkozójának résztvevőihez is szól. A pápa arra kérte a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport vezetőit, hogy ne maradjanak tétlenek a szíriai válságban. A szíriai nép már túl régóta éli meg e tragédiát, amely újabb szenvedéseket hozhat a békére vágyó térség számára - fogalmazott a katolikus egyházfő a Vatikán honlapján közölt levelében. Az egyházfő a világ kormányainak "erkölcsi kötelességét" hangsúlyozva a fegyveres beavatkozás helyett a tárgyalásos megoldást szorgalmazta.

A csütörtökön kezdődő szentpétervári G20-csúcs hivatalos napirendjén ugyan nem szerepel Szíria, de a találkozó oldalvizén valószínűleg főként erről beszélnek majd egymás között a politikai vezetők, közli a BBC. Barack Obama Oroszország előtt Svédországba utazott, ahol elmondta, hogy a nemzetközi közösség hitelessége forog kockán. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy a Kreml nem tervez külön orosz–amerikai államfői találkozót a G20-csúcson. Putyin Obama azonban „így, vagy úgy”, de beszélni fog egymással.

Az augusztusi támadás csupán a legutóbbi volt a vegyi fegyveres támadások sorában, habár ez követelte a legtöbb áldozatot. Az ENSZ szakértői éppen az országban tartózkodtak – három másik, feltételezhetően vegyi fegyveres támadás helyszínén vizsgálódtak –, amikor Damaszkusz környékén becsapódtak az ideggázt szállító rakéták. Az USA és szövetségesei – többek között Nagy-Britannia, ahol a parlament leszavazta a beavatkozást, és Franciaország – szerint a szír kormány a felelős, Oroszország azonban az ellenzéket gyanúsítja, így az ENSZ nem tud egységesen fellépni. Az amerikai elnök kijelentette, hogy a szervezet megkerülésével is kész támadni. Putyin szerint nevetséges lenne, ha az Aszad-rezsim vetette volna be a vegyi fegyvereket éppen akkor, amikor fölébe kerekedtek a felkelőknek. Az orosz elnök szerint a meggyőző bizonyítékokat az ENSZ BT elé kell tárni, és ha valóban bebizonyosodik, hogy ki áll a támadás mögött, akkor Oroszország is meghatározó és komony lépéseket tesz majd.

A The New York Times által ismertetett tanulmány szerint a támadásról készült képeket és videókat elemezve megállapítható, hogy a korábbi becslésekhez képest a Damaszkusz környékét célzó rakéták robbanófejei ötvenszer nagyobb mennyiségű ideggázt tartalmaztak. (A szakértők eleinte úgy számoltak, hogy a robbanófejek egy-két liter vegyi anyagot szállíthattak, a NYT által idézett tanulmány szerint viszont ötven literről van szó.) Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért volt sokkal több halott, mint az eddigi vegyi fegyveres támadásokban. A fegyverszakértők úgy vélik, ekkora mennyiségű vegyi anyag csakis egy nagyobb fegyverkészletből származhat. Richard M. Lloyd, a tanulmány egyik szerzője, a robbanófejek szakértője szerint ha csak a rakétákat nézzük, akkor a szír kormány és a felkelők is lehetettek az ekövetők. Stephen Johnson, a brit hadsereg kémiai hadviselési szakértője azonban úgy véli, ha az 50 literes becslés helytálló, akkor ilyen mennyiségű vegyi anyag előállítására csak a szír kormány képes.

A Szíriai Nők Egyesületének tüntetése az amerikai katonai csapás ellen az ENSZ damaszkuszi épülete előtt
Women shout slogans while carrying Syrian national flags and pictures of Syria's President Bashar al-Assad during a sit-in organised by The Syrian Women's Union, outside the United Nations headquarters in Damascus, to protest against potential U.S. strikes on Syria, September 4, 2013. REUTERS/Kinda Makieh (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.