Szíria: támadás a bázis ellen

Fegyvert ragadott az ellenzék Szíriában: dezertőr katonák a légierő támaszpontját támadtak meg a főváros, Damaszkusz mellett.

Ez a legnagyobb szabású támadás, amelyet Basár Aszad elnök rezsimje ellen elkövettek a hónapok óta tartó tiltakozássorozatban.

Ellenzéki közlések szerint a Szabad Szíriai Hadsereg nevű, detertőrökből álló szervezet egységei szerda hajnalban rakétákkal és gépfegyverekkel indítottak támadást a légierő Haraszta melletti támaszpontja ellen. Az épületkomplexum egy része összeomlott. A dezertőr katonák hajtottak végre támadásokat kormányzati célpontok ellen korábban is, ekkorát azonban még soha. Szíriában nagyon nehéz pontos információkat szerezni az ilyesféle történésekről, a hatóságok ugyanis szigorúan korlátozzák a külföldi újságírók munkáját. A légierő a közel-keleti ország egyik legrettegettebb szervezete; hírszerzési csoportja - amelyik a most megtámadott épületben működött - tevőleges részt vállal a hónapok óta zajló felkelés elfojtásában.

Ezzel párhuzamosan az Arab Liga terveket készt arra, hogyan szankcinálja tovább Aszad rezsimjét az ellenzéki tüntetők elleni erőszakos fellépés miatt. Damaszkuszt a múlt héten kizárták a szervezetből. November egyébként a legvéresebb időszak a nyolc hónapja tartó felkelés során: a különféle erőszakcselekményekben eddig több mint 300 ember vesztette életét. Az áldozatok száma összesen már 3500 felett jár.

Az Ugarit News csoport által közreadott amatőr videofelvétel
Deraa, 2011. november 16. Az Ugarit News csoport által 2011. november 15-én közreadott amatőr videofelvételről készített kép, amelyen egy fiú egy járműre dob valamit a szíriai hadsereg egyik lángoló harckocsija előtt, a Damaszkusztól 120 km-re délre, a jordániai határ közelében fekvő Deraában 2011. november 14-én. A damaszkuszi amerikai nagykövetség értesülése szerint november 14-én a szíriai biztonsági erők negyvenkét polgári személyt megöltek, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, hogy ezen a napon több mint hetven ember életét vesztette a tüntetéseken és összecsapásokban. Az ENSZ adatai szerint több mint háromezerötszáz embert megöltek a kormányerők azóta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök önkényuralmi rendszere ellen március 18-án felkelés robbant ki Szíriában. (MTI/AP/Ugarit)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.