Szíria: órákon belül mehetnek az ENSZ-megfigyelők

Az országban több helyen is kiújultak a harcok a kormányerők és az ellenzéki egységek között.

Az érkező hírek tanúsága szerint Szíriában gyakorlatilag vége annak a törékeny tűzszünetnek, amely csütörtökön lépett életbe Basár el-Aszad elnök rezsimje és az ellenzék között. Az ország harmadik legnagyobb városában, a hónapok óta ostrom alatt alatt álló Homszban a kormányerők egy lakónegyedet vettek össztűz alá, ahol gyanújuk szerint ellenzékiek bujkálnak, Aleppóban pedig egy temetési menetre lőttek a biztonságiak. Országszerte 17 ember halt meg a fegyveres incidensekben.

A kolumbiai nagykövet a Le Monde szíriai híreit mutatja kollégájának iPadjén az ENSZ Biztonsági Tanácsának körasztalánál
Colombian ambassador to the United Nations Nestor Osorio shows a colleague the French newspaper Le Monde website on his iPad during a Security Council meeting at the United Nations in New York April 14, 2012. Russia and China joined the rest of the U.N. Security Council on Saturday to authorize the deployment of up to 30 unarmed observers to Syria to monitor the country's fragile ceasefire as called for by U.N.-Arab League mediator Kofi Annan. REUTERS/Allison Joyce (UNITED STATES - Tags: POLITICS)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában eközben határozat készül egy 20-30 fős megfigyelőcsoport Szíriába küldéséről, amelynek feladata a tűzszünet betartatása lenne. Ha ezt a határozatot elfogadják, a megfigyelők órákon belül indulhatnak a közel-keleti ország felé.

A határozat egyébként minden érintettet fegyvernyugvásra szólít fel, kiemelve, hogy a felelősség e tekintetben főként Damaszkusz vállán nyugszik. Egyébként a dokumentum puszta léte is vereség az Aszad-rezsim számára, úgy tűnik ugyanis, hogy a BT többi tagjának sikerült meggyőzniük Oroszországot arról, hogy hátráljon ki Aszad mögül – legalábbis ahhoz, hogy a saját népe ellen folytatott háború feladására kényszerítsék a szír elnököt. Moszkvának katonai támaszpontja van Szíriában, nem beszélve arról az ötmilliárdos fegyverüzletről, amelyet a rezsimmel kötött, így Kínával karöltve  januárban még simán megakadályozta, hogy a BT elítélő határozatot hozzon Damaszkuszról. Azóta az orosz álláspont változóban van: a Kreml kucsszerepet vállalt abban, hogy rávegye Aszadékat az ENSZ-béketervének elfogadására, amelyet Kofi Annan volt főtitkár, jelenlegi különmegbízott dolgozott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.