Szíria: Obama még nem döntött

Még nem döntöttek a Szíria elleni megtorló akció tervéről, mondta Barack Obama amerikai elnök. Abban azonban biztosak, hogy a szír kormány áll az augusztus 21-ei vegyi fegyveres támadás mögött, amely több mint ezer áldozatot követelt.

Barack Obama szerint egyelőre nem döntöttek arról, hogyan és mikor avatkoznak be Szíriában, de abban biztosak, hogy a szír kormány áll a több mint ezer áldozatot követelő vegyi fegyveres támadás mögött. Átnéztek minden elérhető bizonyítékot, és arra jutottak, hogy az ellenzéknek nincsenek az alkalmazott eszközökhöz hasonló fegyverei. Az elnök kijelentette, hogy a vegyi fegyverek érintik az USA nemzeti érdekeit, és "egy lövés a hajó orrába" csak pozitív hatással lehet a szíriai háborúra. Obama elmondta, a vegyi fegyveres támadásra nemzetközi választ kell adni, ezért tárgyal az Egyesült Államok szövetségeseivel. Az elnök szerint van arra esély, hogy a vegyi eszközöket ellenük fordítják, és "biztosítaniuk kell, hogy ez nem fog bekövetkezni."

Az amerikai elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában lezajlott egynapos civakodás után beszélt a Public Broadcasting Service-nek (PBS). Nagy-Britannia egy határozattervezetet próbált elfogadtatni, amely felhatalmazná a szervezetet a szír civilek védelmére. A szír rezsim támogatója, Oroszország azonban megakadályozta, hogy elfogadják a dokumentumot. Az amerikai külügyminisztérium élesen kritizálta az oroszokat, akik az USA szerint a diplomácia megbénításával pajzsot nyújtanak a szír rezsimnek.

A közvélemény-kutatások egyébként azt mutatják, hogy az amerikai közvéleményt nem igazán érdekli a szír konfliktus. John Boehner, a kéviselőház elnöke levélben közölte Obamával, hogy ha el akarja nyerni a közvélemény és a kongresszus támogatását, akkor magyarázza meg, mit szándékoznak elérni a katonai akcióval, és hogyan előzik meg, hogy a korlátozottnak nevezett beavatkozás a későbbiekben kiterjedjen. A levelet, amelyben azt kérik az elnöktől, hogy kongresszusi jóváhagyást is kérjen a szíriai beavatkozáshoz, 110 képviselő írta alá.

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy egyedül nem fog lépni, fő szövetségese, Nagy-Britannia pedig közölte, hogy megvárják, míg visszatérnek az ENSZ szakértői, és csak aztán szavaznak a parlamentben a lehetséges akcióról, írja a BBC.

Az USA titkosszolgálati információkra hivatkozva állítja azt, hogy az Aszad-rezsim felelős a vegyi fegyverek alkalmazásáért. A szír vezetés viszont azt állítja, hogy a felkelők állnak a támadás mögött, a Nyugat csak ürügyet kreál azért, hogy megtámadhassa az országot. Az ENSZ szakértői még mindig Szíriában tartózkodnak, eredetileg azért mentek, hogy kivizsgáljanak három korábbi vegyi fegyveres támadást, de három napja arra is engedélyt kaptak, hogy az augusztus 21-ei akció helyszínén is nyomozzanak. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a csapatnak még négy napra van szüksége.

A menekültek számán is látszik, hogy a szírek tartanak a külföldi támadástól. Egy libanoni forrás szerint huszonnégy óra alatt hatezren lépték át a határt, ami jóval magasabb szám, mint a szokásos 500-1000 fő. Damaszkuszban a magas rangú tisztségviselők állítólag annyira kerülik a lehetséges célpontokat, hogy szinte a légy zümmögését is hallani az épületekben.

A Bassár el-Aszad elleni felkelés 2011. márciusi kezdete óta több mint százezren haltak meg, és 1,7 millióan menekültek el az országból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.