Szíria: nehéz lesz BT-határozatot hozni

Elképzelhető, túl korán örült a világ a lehetőségnek, hogy sikerült diplomáciai úton megakadályozni, hogy a szíriai polgárháború nemzetközi méretű konfliktussá nője ki magát, amelyben a regionális erőkön kívül a nagyhatalmak is részt vesznek.

Barack Obama kormányzatának jól jött az orosz ajánlat, mely szerint Szíria átadja vegyi arzenálját, amelyet aztán megsemmisítenek. Az Egyesült Államokban nincs meg a kellő támogatás a katonai beavatkozásra az Aszad-rezsim ellen, és Obamának is látnia kellett, nem tudja a választ a kérdésre, hogy mi lesz azután, hogy bombázza Bassár el-Aszad hadseregének bázisait, a hatalom központjait.

Oroszország sem akarta a beavatkozást, és azt szeretné, ha vége lenne a háborúnak. Moszkva számára életveszélyes egy határok közelében zajló, elhúzódó, vallásháború jellegű konfliktus. Már csak azért is, mert az iszlamistáknak kedvük támadhat rá, hogy a harcot a pár száz kilométerre lévő Észak-Kaukázusban folytassák. Moszkvának kell tehát a béke és kell a béketeremtő szerepe. Mindezt azonban az oroszok úgy akarják elérni, hogy közben konzerválják az Aszad-rendszert.

Ez egyértelműen látszik a tárgyalási taktikájukból. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője továbbra is azt hangoztatja, hogy a vegyi fegyvereket a felkelők vetették be augusztus 21-én Damaszkusz közelében. Erről Lavrov  legutóbbi, Moszkvában tartott tárgyalásukon győzködte Laurent Fabius francia külügyminisztert, aki viszont azt mondta, hogy az ENSZ-jelentés nem hagyott kétséget afelől, a szír kormányerők követték el a tömeggyilkosságot. Szerinte ezt erősítette meg, mekkora mennyiségű szaringázt vetettek be, milyen haditechnikát és eljárásokat használtak. (Az amerikai szakértők szerint a szarint rakétával juttatták a Damaszkusz közeli ellenzéki negyedbe. Ők ebből következtettek, hogy a kormányerőket terheli a bűn.)

Fabius azért utazott Moszkvába, hogy elérje, Oroszország támogasson olyan BT-határozatot, amely retorziót helyez kilátásba, ha Szíria nem teljesíti vállalt kötelességeit. Lavrov ehhez képest a közös sajtóértekezleten azt mondta, nem lehet előzetesen dönteni katonai intervencióról, és annak lehetőségéről sem. „Objektív professzionalista értékelést akarunk az augusztus 21-i eseményekről. Komoly alapunk van feltételezni, hogy ez ott provokáció volt. Az igazságot meg kell állapítani, s ez a BT munkája lesz a jövőben.”  A Reuters, amely beszámolt a sajtóértekezletről, hozzáteszi, Lavrov azt mondta, hogy az orosz szakértők szerint az sem tisztázott, hogy a felhasznált vegyi fegyvereket fegyvergyárban, vagy házilag készíttettek el.

A két miniszter közötti vita jelzi a „rendezés” jelenlegi állapotát. A nyugati nagyhatalmak a maguk szakértőire hivatkozva akarnak olyan határozattervezetet vinni a BT elé, amely együttműködésre kényszeríti az Aszad-rezsimet, leszereli a biológiai és vegyi fegyvereket, s állandó nemzetközi ellenőri jelenlétet hoz létre az arab országban. Az oroszok viszont Aszad állítását visszhangozva a felkelőket hibáztatják, ami közben Lavrov időnként megengedő utalásokat tesz rá, hogy szó lehet egy későbbi „büntető” ENSZ-határozatról is, amennyiben Damaszkusz nem teljesíti vállalásait.

Miután elhárulni látszik az azonnali amerikai katonai csapás veszélye, Damaszkusz propagandaapparátusa is magához tért. A SANA állami hírügynökség által kiadott közlemény szerint szó sem lehet olyan nemzetközi konferenciáról (Genf 2), amely kétségbe vonná a rezsim törvényességét. A közlemény szerint a nyugati hatalmak akaratukat a szír népre akarják erőltetni. Az ellenzék ugyanis nem akar részt venni olyan konferencián, amely a hatalomban hagyná Aszadot.

A harcok eközben zavartalanul folynak Szíria területén. A török légierő lelőtt egy szíriai Mi-17 típusú helikoptert, amely behatolt a légterébe. Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes szerint többször felszólították a helikoptert, hogy távozzon. A szír hadsereg szerint fegyvertelen helikoptert lőttek le, amely véletlenül tévedt át, amikor a felkelők mozgását figyelte.

Tűzoltók egy autóba rejtett pokolgép robbanása után a török-szír határnál fekvő Bab al-Hava határátkelőnél. Kényszer nélkül aligha lesz együttműködés
Firefighters try to put out a fire at the site of a car explosion on the Syrian border crossing of Bab al-Hawa, at the Syrian-Turkish border which is manned by Free Syrian Army members, in Harem, Idlib Governorate September 17, 2013. REUTERS/Amer Alfaj (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.