Szíria: mindenki mindenki ellen

Vasárnap a felkelők végeztek a szélsőséges iszlamista Iraki Iszlám Állam (ISIS) helyi vezérével. Az Aszad-ellenes felkelők most már harcolnak a szélsőségesek ellen, a szélsőséges szervezetek a felkelők ellen, a rezsim hadserege ellen és egymással is, és persze Damaszkusz sem válogatja meg az ellenségeit. A harmadik évében járó forradalom kezd anarchiába süllyedni.

Vasárnap a szír felkelők megölték a szélsőséges iszlamista Iraki Iszlám Állam (ISIS) helyi vezetőjét  – jelentette be az emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű ellenzéki szervezet igazgatója Londonban. Rami Abdel Rahman az AFP-nek beszélt arról, hogy az iszlamista vezért, Abu Abdullah al-Libit 12 társával együtt Hazano városnál sikerült likvidálni, és hogy a harcokban hat másik ember is meghalt. Azt Rahman nem árulta el, hogy ők civilek vagy harcoló ellenzékiek voltak-e.

Az ISIS,  az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya a forradalom kitörése után jelent meg Szíriában. Először úgy volt, hogy a szervezet egyesül az ott már régóta ténykedő szélsőséges iszlamisták szervezetével, az al-Nuszra Fronttal, de az utóbbi végül lemondott a frigyről, sőt, harcok is kitörtek a két csoport között – utoljára szombaton az északnyugati Hasakeh tartományban. Ahogy a vasárnapi incidens is mutatja, az ISIS eközben az Aszad-ellenes felkelőkkel is harcol egy-egy terület irányításáért, például az ellenzéki egységek ernyőszervezetével, a Szabad Szíriai Hadsereggel (FSA), annak ellenére, hogy az FSA először örült az ISIS érkezésének, mondván, új szövetségesre talált a Bassár-el Aszad elnök rezsimje ellen vívott forradalomban. Harcok az ISIS és az FSA között a héten az Aleppo tartománybeli Azaznál törtek ki, nem messze a török határtól.

A helyzet azt sugallja, hogy a harmadik évében járó forradalom kezd anarchiába süllyedni: az Aszad-ellenes felkelők harcolnak a rezsim és a szélsőségesek ellen, a szélsőséges szervezetek a felkelők ellen, a rezsim ellen és egymással is, és persze Damaszkusz sem válogatja meg az ellenségeit: Aszad hadserege szintén mindenkinek odavág, aki nem vele van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.