Szíria: jönnek a férgek

Most, hogy Tripoli bevételével már csak órák kérdésének tűnik Moammer Kadhafi líbiai vezető bukása, Szíriában sokan azt remélik, Basar Asszad elnök lesz a következő.

Szíria férgei gratulálnak Líbia patkányainak – terjednek futótűzként damaszkuszi ellenzéki körökben a hasonló Twitter-üzenetek azután, hogy Tripoli bevételével már csak órák kérdésének tűnik Moammer Kadhafi líbiai vezető bukása. Féreg és patkány: amíg Szíriában Basar Asszad elnök rezsimje az előbbi, Tripoliban Kadhafié az utóbbi néven emlegeti az ellenzékiet.

Damaszkuszban mindenesetre visszafogottan, de ünnepli az ellenzék Kadhafi bukását. Hangulatjavítónak nagyon jó – kommentálta a Guardian helyi riporterének egy ellenzéki aktivista, Ahmad a hírt, hogy a Líbiát több mint negyven éven át uralma alatt tartó vezetőnek, Moammer Kadhafinak már a de facto hatalomból is csak órái vannak hátra. – Azt hiszem ez félelmet fog kelteni itt is, és azok, akik a győztes oldalon akarnak állni, nemsokára átpártolnak hozzánk – véli az aktivista. Egyik társa, aki álnevet sem választ, csak annyit árul el, hogy harminc éves, azt mondja, örül, és reméli, hogy a világ ezután majd jobban figyel Szíriára.

Bár egyre többen azt várják, hogy Kadhafi bukásának Szíriáig visszhangzó következményei lesznek, és az eddig a hadsereg céltáblájaként, semmint szervezett erőként tüntető ellenzék végre összeszedi magát ahhoz, hogy elsöpörje Asszad rezsimjét, ennek van egy nagy akadálya: mégpedig az, hogy Szíriában a hatalommal szemben álló szervezetek nemigen hajlandóak fegyvert fogni a reguláris hadsereggel szemben úgy, ahogy azt a líbiai ellenzék tette. Sőt. Amikor nemrég Washington és London is lelépésre szólította fel Asszadot, és Damaszkuszban több diplomata is aggályait hangoztatta, hogy a két nyilatkozat egy nyugati katonai beavatkozást készít elő, a szír ellenzék azonnal jelezte, nem támogatja nyugati fellépést sem.

A szír hadsereg március óta mintegy kétezer fegyvertelen tüntetőt és ellenzéki aktivistát gyilkolt meg a folyamatos, több nagyvárost is magában foglaló offenzívában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.