Szíria: húsz halott egyetlen nap alatt

Folytatódik a kíméletlen leszámolás, noha szombaton Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára éppen Damaszkuszban kérte Bassár el-Aszad szíriai államfőt, hogy hozzon azonnali intézkedéseket az erőszakcselekmények és a vérontás leállításáért.

Legalább huszonegy ember életét követelte szombaton a szíriai rendfenntartók erőszakos fellépése a kormányellenes tüntetőkkel szemben. Helyi emberjogi szervezetek beszámolója szerint az ország északi és középső részén tartott demonstrációkon húszan vesztették életüket, egy ember pedig éjjel halt bele sérüléseibe.

Az ENSZ adatai szerint eddig csaknem 2200 ember halt meg a felkelés miatti összecsapásokban, szíriai helyi aktivisták szerint ugyanakkor a biztonsági erők megtorlásai már mintegy 3000 polgári személy életét követelték.

Szíriában folytatódott a kíméletlen leszámolás szombaton, noha szombaton Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára éppen Damaszkuszban  kérte Bassár el-Aszad szíriai államfőt, hogy hozzon azonnali intézkedéseket az erőszakcselekmények és a vérontás leállításáért. Arabi reformlépések sorozatának elindításáról állapodott meg a szíriai elnökkel az országban hónapok óta tartó vérontás lezárása érdekében. A pánarab szervezet főtitkári tisztét idén július 3. óta betöltő diplomata állítólag olyan válságrendezési tervet javasolt a szíriai elnöknek, amely egyebek közt egy többpárti, tisztességes és mindenki számára nyitott elnökválasztás megtartását irányozza elő 2014-re.

A tagállamok külügyminiszterei által kidolgozott terv arra is felszólítja Aszad elnököt, hogy „kezdjen komoly párbeszédbe a szíriai ellenzék képviselőivel”, engedje szabadon a politikai foglyokat és kárpótolja mindazokat, akik károsultjai lettek a közel hat hónapja tartó tiltakozások letörésére indított fegyveres megtorlásoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.