Szíria: háborút nem akar a Nyugat, de büntetne

Bár Oroszország és Kína borítékolhatóan vétózni fog, a britek az ENSZ BT elé viszik a katonai beavatkozás ügyét. Rendszerváltás nem lesz.

Határozattervezettel készül Nagy-Britannia az ENSZ BT elé, amely „minden szükséges lépésre” felhatalmazást adna a szír civilek védelmében – jelentette be szerdán David Cameron. A brit miniszterelnök a Twitteren írta, hogy a javaslattal a BT öt állandó tagjának – ez az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína – a következő tanácskozásán fog előállni a tervezettel. Mivel Oroszország és Kína borítékolhatóan vétózni fog – Irán mellett a két nagyhatalom Bassár el-Aszad elnök rezsimjének a szövetségese –, kötelező körről van szó, amelyet a nyugati hatalmaknak meg kell tenniük, mielőtt elindítanák a támadást. „Mindig is azt mondtuk, hogy a BT-tagoknak felelősséget kell vállalniuk az álláspontjukért. Ma erre lehetőségük nyílik” – kommentálta később egy Downing Street-i szóvivő Cameron bejelentését.

A Szabd Szíriai Hadsereg (FSA) katonái Deir ez-Zorban. Rendszert nem váltanak helyettük
A Free Syrian Army fighter dives into a crater filled with water in Deir al-Zor August 27, 2013. The crater was caused by what activists said was shelling by forces loyal to Syrian President Bashar al-Assad. Picture taken August 27. REUTERS/Khalil Ashawi (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY CONFLICT SOCIETY)

Ami az amerikaiakat illeti, a támadás már csak Barack Obama bólintására vár, Chuck Hagel védelmi miniszter keddi közlése szerint legalábbis a csapásra kijelölt erők és harci eszközök készen állnak az indulásra. Háborút egyébként senki nem akar, csak „megbüntetni” Aszadot azért az egy héttel ezelőtti vegyifegyver-támadásért, amely több száz halottat hagyott maga után. Keddi amerikai sajtóinformációk szerint Washington és London és Párizs már csütörtökön zöld jelzést adhat a nyugati katonai beavatkozásnak Szíriában. Az amerikaiak a négy, Földközi-tengerre vezényelt rombolójukról, a britek a szír partoktól száz kilométerre lévő akrotiri bázisukról indíthatják a támadást.

A csapásról Cameron azt mondta, háború nem lesz, a cél mindössze az, hogy eltérítse az Aszad-rezsimet a vegyi fegyverek bevetésétől. „Ez nem egy közel-keleti háborúról, de még csak nem is a Szíriában zajló forradalomról szól” – fogalmazott a brit miniszterelnök, hozzátéve, a Nyugaton nem is gondolkodnak azon, hogy leváltsák a damaszkuszi rendszert. A „büntetés” kifejezést Francois Hollande francia elnök használta, jelezve, a szír polgárháború miatt a világbéke veszélyben van, Párizs pedig kész megbüntetni az egy héttel ezelőtti vegyifegyver-támadás felelőseit. Oroszország tegnap figyelmeztetett, hogy egy Szíria elleni katonai beavatkozás „katasztrofális következményekkel” járhat az egész Közel-Keletre és Észak-Afrikára nézve is.

Vegyi fegyver bevetésével Washington hivatalosan hétfőn vádolta meg Damaszkuszt: John Kerry háborús hangulatú beszédében úgy fogalmazott, tagadhatatlan és megbocsáthatatlan, amit az Aszad-rezsim tett. Kedden Joe Biden alelnök is kimondta, hogy a szír hadsereg kétségkívül bevetett vegyi fegyvert, ideggázt a felkelők ellen Damaszkuszban.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország mellett egyébként vegyi fegyverek bevetésével vádolja Aszadékat az Arab Liga is, amelynek két befolyásos tagja, Szaúd-Arábia és Katar évek óta ad pénzt és fegyvert a felkelőknek.

Damaszkuszban eközben újra nekivágott az ENSZ szakértői csoportja, amely a vegyifegyver-támadások helyszínét vizsgálja, és cáfolni vagy igazolni hivatott, hogy a hadsereg hajtotta-e végre az akciót. Azt, hogy a rezsim egységei Damaszkusz és környéke öt negyedében ideggázzal támadtak a felkelőkre, egy hete először a szír ellenzék repítette világgá, habzó szájú, fuldokló, görcsben rángatózó áldozatokról készített filmfelvételek kíséretében. Ezeket a felvételeket a rezsim hamisítványnak tartja, azt állítva, hogy a felkelők vetnek be vegyi fegyvereket, az állítólagos attak pedig csak ürügy, amelyet a nyugati hatalmak a beavatkozáshoz kerestek.

Az ENSZ-ellenőröknek némi vonakodás után az Aszad-rezsim vasárnap adott engedélyt arra, hogy a vegyifegyver-támadások öt helyszínén vizsgálódhasson. Hétfőn a szakértők konvojára mesterlövészek lőttek, ami miatt a munkát egy napra felfüggesztették. Szerdán kezdték újra, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ennek kapcsán szerdán arról beszélt, a szakértőknek időt kell adni, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsák, ki a felelős és mi történt egy héttel ezelőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.