Szíria: háború határok nélkül

Úgy tűnik, összeomlott az ENSZ tűzszüneti terve, amely ma venné – vette volna – kezdetét Szíriában. Az erőszak a libanoni és a török határvidékre is átterjedt: a kormányerők több embert a határon átlőve öltek meg.

Pontatlan azt állítani, hogy Szíria április 10-ére visszavonja csapatait a városokból, miután Kofi Annan (volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga szíriai különmegbízottja – a szerk.) nem adott írásbeli garanciákat, amelyek szerint minden felfegyverzett terroristacsoport elfogadja az erőszak minden formájának leállítását, és kész fegyvereinek beszolgáltatására – közölte Damaszkusz, új feltételeket támasztva ezzel a tűzszünet életbe léptetéséhez. Bassár el-Aszad elnök rezsimje egyúttal Katartól, Szaúd-Arábiától és Törökországtól is kötelezettségvállalást kért „a terroristacsoportok finanszírozásának beszüntetésére”. A szír ellenzék elutasította a felszólítást: a dezertőr katonákból álló Szíriai Szabad Hadsereg vezetése azt közölte, Damaszkusznak nem, csak a nemzetközi közösségnek hajlandó garanciát adni a fegyvernyugvásról. Franciaország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja elfogadhatatlannak nevezte Aszadék követelését, Kofi Annan pedig megdöbbenését fejezte ki az erőszak és az atrocitások elszaporodása miatt az országban.

Életkép Homszból. Az ellenzék központjával együtt az Aszad-rezsim hadserege több nagyváros ellen is offenzívát indított
A dead man is seen among damaged buildings in the old city of Homs April 3, 2012. Picture taken April 3, 2012. REUTERS/Karam Abu Rabeh/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

A tűzszünet 48 órával azután léphetett volna életbe, hogy minden erőszakcselekményt beszüntettek a felek. Annant, aki már felkereste a BT-ben Szíria-barátnak számító Kínát és Oroszországot, kedden Teheránba várták, miközben hétfőn Moszkvába látogatott Walid Moallem szíriai külügyminiszter – jelentette az AP hírügynökség. A nemzetközi közösség Szíriával kapcsolatos bénultságának egyik fő oka a Biztonsági Tanács megosztottsága, annak ellenére, hogy az ENSZ becslése szerint eddig mintegy kilencezren vesztették már életüket a forradalom tavaly márciusi kirobbanása óta. Ugyanakkor a tűzszüneti tervet a BT is jóváhagyta.

Az elmúlt hétvége 180 halálos áldozatot követelt a Szíriai Emberjogi Megfigyelő elnevezésű, Nagy-Britanniában működő ellenzéki szervezet összesítése szerint. A Human Rights Watch hétfőn bejelentette, hogy az emberi jogi szervezet több mint száz civil, köztük nők és gyerekek lemészárlását dokumentálta tanúvallomások alapján; a kivégzéseket a közlés szerint a kormányerők fényes nappal, a következményekkel sem törődve hajtják végre a felkelés elfojtására.

Egyre nő a feszültség az országhatárokon is. A szír–libanoni határon kirobbant tűzharc áldozatául esett egy libanoni tévéoperatőr, Amin Gemayel volt libanoni elnök pedig ismét aggodalmát fejezte ki, hogy a konfliktus országára is átterjedhet. Ugyancsak az erőszak eszkalációját vetítette előre, hogy szíriai kormányerők egy, a határ török oldalán felállított menekülttáborba lőttek át, megölve két embert. Ennek előzménye az volt – közölte Rami Abdul-Rahman, a Szíriai Emberjogi Megfigyelő szóvivője –, hogy felkelők a határon felállított szír ellenőrzőpontra támadtak, és megölték a kormányerők hat katonáját. A lázadók ezután a Kilis városa közelében lévő menekülttábor felé vették útjukat. Yusuf Odabas, Gaziantep török tartomány kormányzója szerint a török erők nem avatkoztak be a tűzharcba.

Ankara – amely az Aszad-rezsim kemény bírálójának számít – a határincidens nyomán bekérette a szír követségi ügyvivőt, és a tűzharc azonnali leállítását követelte. Törökország 24 ezer menekültnek, köztük dezertőrök százainak nyújt menedéket határa mentén, és ütközőzóna felállítását is fontolgatja arra az esetre, ha a menekülthelyzetet már nem tudja saját területén kezelni. Annant kedden Hatay török tartományba is várták. Itt menekülttáborokat keres fel. A látogatástól sokat vártak török illetékesek, miközben a török–kínai nézetkülönbségek felszínre kerültek Recep Tayyip Erdogan kormányfő rendkívülinek számító pekingi vizitjén. Erdogan már korábban közölte: hazugságnak tartja a damaszkuszi ígéretet, hogy a kormányerők kedden visszavonulnak a városokból és a civilek lakta településekről. Húsvét alkalmából XVI. Benedek pápa is az erőszak leállítására szólított fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.