Szíria: egységes az ENSZ BT

A világszervezet csütörtökön Valerie Amos főtitkárhelyettes beutazásának engedélyezésére szólította fel Bassár el-Aszad rezsimjét. Homsz hetek óta ostrom alatt álló negyedéből, Baba Amrból „taktikai okokra” hivatkozva kivonultak az ellenzéki erők. Nincs elég fegyverük megvédeni a polgári lakosságot, de kegyetlen bosszút ígérnek, ha a hátramaradóknak bántódásuk esik.

Azért döntöttünk a kivonulás mellett, hogy ne sodorjuk veszélybe annak a négyezer embernek az életét, aki úgy döntött, hogy a harci cselekmények ellenére nem hajlandó otthona elhagyására – hangzik a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) közleménye, amely szerint az ellenzéki egységeknek egyszerűen nincs elég fegyverük ahhoz, hogy a civilek védelmére keljenek. A közel egy hónapja tartó bombatámadások és tüzérségi attak után Bassár el-Aszad rezsimjének egységei szerdán indítottak szárazföldi offenzívát Baba Amr negyed ellen. A BBC Libanonból azt jelentette, hogy a kivonulásra nyilvánvalóan egy, a rezsim és az ellenzék közötti megállapodás nyomán került sor, elkerülendő a végső leszámolást. Nem sokkal a kivonulás után az AFP francia hírügynökség damaszkuszi forrásokból úgy értesült, hogy Baba Amr teljes egészében a kormányerők kezén van.

Az FSA közleménye azonnali humanitárius beavatkozásra szólítja fel a Vöröskeresztet, és figyelmeztet, hogy kegyetlen bosszút áll a kormányerőkön, ha a Baba Amr negyedben maradt civileknek bántódásuk esik. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága később jelezte, hogy  szíriai Vörös Félholddal együtt megkapta az engedélyt egy segélyfolyosó megnyitására Homsz felé. A városban élelmiszerhiány van, de nincs se gyógyszer, se áram, és a telefonvonalak sem működnek.

Csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa azzal a követeléssel állt elő, hogy Szíria engedje be az országba Valerie Amost, a világszervezet emberi jogokért felelős főtitkárhelyettesét, aki a helyszínen akar tájékozódni a humanitárius állapotokról. Amos Libanonban vesztegel, miután többszöri kérés után sem kapott vízumot a szíriai hatóságoktól. A felszólítás Oroszország és Kína támogatásával született, annak ellenére, hogy a két állandó BT-tag korábban több, Szíriával kapcsolatos elítélő határozatnak is ellene szavazott.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa a Szíriában civilek ellen folytatott „szisztematikus erőszakot” elítélő határozatot fogadott el csütörtökre virradóra. A 47-ből 37 ország által támogatott dokumentum – amelynek elfogadása ellen szavazott Kína, Oroszország és Kuba is – az erőszak megfékezésére és a segélyszervezetek beengedésére szólítja fel Damaszkuszt.

A Szabad Szíriai Hadsereg katonái Homszban. A polgári k
lakosság megvédésére nincs elég fegyver
Members of the Free Syrian Army are seen deployed in al-Bayada, Homs, February 29, 2012. Syrian troops launched a ground attack in Homs on Wednesday in an apparent attempt to overrun the rebel-held Baba Amro neighborhood that has endured 25 days of siege and fierce bombardment, opposition sources said. REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.