Szíria: az Egyesült Államok mindenre felkészül

Felkészülési parancs még nincs, de Chuck Hagel védelmi miniszter szerint a Pentagon már írja a forgatókönyveket. Egy robotrepülőgépekkel felszerelt rombolót a Földközi-tengerre vezényeltek – a negyedik hadihajót, amely részt vehet Basár el-Aszad elnök hadserege ellen. A francia humanitárius szervezet, a Médecins Sans Frontiéres szombaton bejelentette, hogy orvosai 3600 beteget kezeltek idegnérgezés tüneteivel damaszkuszi kórházakban, közülük eddig 355-en haltak meg.

Barack Obama amerikai elnök arra kérte a Pentagont, vázolja fel, hogy  a vegyi fegyverek bevetéséről szóló információk fényében milyen lehetőségek állnak a hadsereg rendelkezésére – árulta el újságíróknak Chuck Hagel védelmi miniszter azután, hogy kiderült: az USA egy negyedik hadihajót is a Földközi-tenger keleti vizeire vezényel. Hagel szerint a tárcája az elnöki felszólítás után minden eshetőségre kész forgatókönyvvel fog előállni, ami megköveteli az amerikai erők átpozicionálását. Arra a kérdésre Hagel nemmel válaszolt, hogy ez a folyamat elkezdődött-e már.

Pénteken a Pentagon egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szellőztette meg, hogy az amerikaiak még egy hadihajót, az USS Ramage-t is a Földközi-tengerre vezényelték. A robotrepülőgépekkel felszerelt rombolónak eredetileg egy flottilavezető, a USS Mahan feladatkörét kellett volna átvennie, de a haditengerészet úgy döntött, a Mahan marad még a Ramage érkezése után is, így a USS Gravelly és a USS Barry társaságában már négy amerikai hadihajó cirkál a Földözi-tengeren. A rombolók mindegyikén vannak Tomahawk robotrepülőgépek és más, szárazföldi célpontok ellen bevethető rakéták is.

A CNN eközben a maga védelmi forrásaiara hivatkozva arról írt, hogy a Pentagon felfrissített egy listát azokról a célpontokról, amelyekre az amerikai légierő csapást mérhet egy esetleges katonai beavatkozás alatt. Mindenki hangsúlyozza, hogy felkészülési parancs még nincs, mindössze annyi történik, hogy a Pentagon lehetőségeket tár Obama elé, akárhogy is döntsön később az elnök. Amerikai politikusok is óvnak az egyoldalú lépésektől: akármilyen akció is készül Szíria ellen, annak nemzetközinek kell lennie, politikailag és katonailag is  - idézte a Reuters Jack Reed demokrata szenátort.

Obama azután szólt a Pentagonnak, hogy szír ellenzéki források szerint Basár el-Aszad elnök hadserege szerdán nagy valószínőséggel Damaszkuszban vegyi fegyvert, ideggázt vetett be a felkelők ellen, több minr 1300 ember halálát okozva.

Bár helyszínről készült filmfelvételeken rengeteg halottat és sérültet lehetett látni ideggáztámadás tipikus tünetegyüttesével, amerikai hírszerzési forások egyelőre csak valószínűsítik a vegyi fegyver bevetését, hozzátéve, minden kétséget kizáró bizonyítékot szerezni erről még hetekbe vagy hónapokba telhet.

Obama a maga részéről pénteken azt mondta, mély aggodalomra adnak okot a hírek, és ha tényleg bevetett vegyi fegyvert a felkelők ellen az Aszad-rezsim, a helyzet „követelni fogja” az Egyesült Államok figyelmét. Damaszkusz tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a felkelők ellen, és ellenzéki kitalációnak bélyegezte az egész ügyet, azt állítva, hogy a támadás után a helyszínről készített felvételeket egyszerűen hamisították.

Szíriában egyébként napok óta ott van ENSZ-szakértők egy csoportja, amely a vegyi fegyverek bevetéséről szóló információkat lenne hivatott kivizsgálni, de a szakértőket a hatóságok a közelébe sem engedik a damaszkuszi és a akorábbi támadások helyszínének. Egyelőre annak ellenére sem, hogy pénteken az Aszad-rezsimet a nagy szövetséges Oroszország is erre szólította fel.

A szakértők munkája egyébként akkor sem lenne sima ügy, ha a rezsim hagyná őket, kiderült ugyanis, hogy maga az ENSZ sem adott zöld jelzést az indulásra. Kevin Kennedy, az ENSZ Biztonsági és Védelmi Főosztályának (UNDSS) a vezetője erről azt mondta, „Damaszkusz aktív háborús zóna”, ezért a szakértőket a világszervezet sehova nem fogja odaengedni, ahol az életük veszélyben kerülhet. A biztonsági helyzetet folyamatosan értékeljük – idézte Kennedyt a Washington Post. Szombaton Szíriába utazott Angela Kane, az ENSZ leszerelési főképviselője, hogy meggyőzze Damaszkuszt a szakértői csoport munkájának az engedélyezéséről.

Ahogy korábban az iráni és az orosz külügyminisztérium, szombaton Szíriában az állami média is a felkelőket vádolta meg azzal, hogy vegyi fegyvert vetettek be. A televízió szerint a katonák fuldokolni kezdtek, amikor Damaszkusz egyik keleti negyedében, Dzsobarban megközelítették a szerdán végrehajtott támadás helyszínét. Akkor az ellenzék arról tett bejelentést, hogy kemény tűzharcok után ideggázzal támadt a felkelőkre a főváros négy keleti negyedében, Irbinben, Dzsobarban, Ein Tarmában és Zamalkában, illetve a keleti Muadhamijában is.

Eközben a francia humanitárius szervezet, a Médecins Sans Frontiéres (MSF) szombaton bejelentette, hogy az orvosai szerda óta 3600 beteget kezeltek idegmérgezés tüneteivel damaszkuszi kórházakban, közülük eddig 355-en haltak meg. Az MSF bejelentése lehet az első, amely megerősíti, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be. Azért csak lehet az első, mert bár a tünetek – a légzési nehézségek, az összeszőkült pupillák, a habzó száj és a mellkast szorító köhögési rohamok – egyértelműen idegmérgezésre utalnak, az MSF sietve hozzátette, nem tudja „tudományosan bizonyítani”, hogy ezeket a tüneteket mi váltotta ki a kezelt páciensekben.

Szétlőtt ház Damaszkusz közelében
Szétlőtt ház Damaszkusz közelében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.