Szíria: az Arab Liga egy kicsit feladta

Azonnali hatállyal felfüggesztik a pánarab szervezet missziójának tevékenységét Szíriában. A megfigyelők maradnak, de a folytatódó hatósági erőszak miatt nem dolgoznak tovább.

Az Arab Liga decemberben küldte el megfigyelőit Szíriába, ám azóta is folyamatosan bírálatok össztüze zúdul rájuk, mert nemhogy a tárgyalásokra, de arra sem sikerült rávenniük a damaszkuszi kormányt, hogy hagyjon fel az ellenzék elleni véres akciókkal.

„Úgy döntöttünk, hogy azonnali hatállyal felfüggesztjük az Arab Liga misszióját Szíriában, amíg az erőszak ügye a liga tanácsa elé nem kerül” – jelentette be Nabil el-Arabi, a szervezet főtitkára. A megfigyelőcsoportból a Perzsa-öböl több országa már visszavonta a képviselőit, miután Basár Asszad elnök rezsimje a misszió jelenléte ellenére is kitartott az erőszak mellett. A szír ellenzék egy része azzal vádolja az Arab Ligát, hogy „fogatlanul” kezdett a misszióhoz, és tevékenysége semmiféle hatással nincs Asszadra és a rezsim kompromisszumkészségére. A mintegy 100 megfigyelő damaszkuszi szállodájában marad a liga további rendelkezéséig.

Ppénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött kezdett tanácskozást az Arab Liga és európai országok béketervéről, amelyet azonban Oroszország ellenállása miatt nem tudták elfogadni. Moszkva egyébként hangsúlyozta, kész tárgyalni egy olyan ENSZ-határozat elfogadásáról, amely azt célozza, hogy véget vessenek a Szíriában dúló erőszaknak.

Emberi jogi szervezetek szerint Szíriában az elmúlt két nap során országszerte 135 ember halt meg a hadsereg támadásaiban. Az ENSZ ötezerre teszi a felkelés kitörése, azaz március óta elhunyt civilek számát, amivel párhuzamosan Damaszkusz azt hangoztatja, hogy a dezertőr katonákkal folytatott összetűzésekben már a reguláris hadsereg kétezer tagja esett el. Az utóbbi adatot független forrás egyelőre nem tudta megerősíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.