Szíria: minden jel vegyi fegyverre utal

Teljesen mindegy, hogy Szíria tagja-e a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), mert azzal, hogy a civil lakosság ellen mérges gázokat vetett be, mindenképpen vétett a genfi egyezmény ellen, és háborús bűnöket követett el – mondta lapunknak Ralf Trapp nemzetközi vegyi- és biológiaifegyver-szakértő.

 A toxikológus, aki csaknem tíz évig az OPCW tudományos tanácsadó szervezetét vezette, harminc éve foglalkozik a vegyi fegyverekkel. Jelenleg a franciaországi Chessenazban dolgozik mint leszerelési tanácsadó. A szakértő lapunknak telefonon elmondta: az interneten látható videókból egyértelműen megállapítható, hogy Damaszkusz külvárosában a lakosság ellen vegyi fegyvereket vetettek be. A fulladásos tünetek, a habzó száj és az izomgörcsök tipikusak. Az áldozatok száma is meglehetősen magas, meghaladja az ezret, ami szintén jellemző az efféle támadásokra. Bizonyosnak mondható, hogy olyan szert alkalmaztak, amely a központi idegrendszerre hat, ideggázt, amely az izmokat bénítja meg, és végül fulladáshoz vezet. – Lehetett szarin, de más is, és nem zárhatjuk ki az sem, hogy egyszerre többfélét is bevetettek – vélekedett.

A szíriai kormány tavaly elismerte, hogy birtokol vegyi fegyvereket, és ezt titkosszolgálati információk is megerősítették. Szíria – hat másik állammal együtt – a mai napig nem írta alá az 1997-ben létrejött vegyifegyver-tilalmi szerződést, amelyhez a világon eddig 188 ország csatlakozott. Oroszország kivételével 2007-re a vegyifegyver-készletek megsemmisítése is befejeződött.

(Az orosz készletek nemzetközi ellenőrzés alatt vannak.) Ehhez képest Damaszkusz titkosszolgálati források szerint néhány száz tonna vegyi fegyverrel rendelkezik. Ezeket rakétákkal juttatják célba, csak a gázmaszk és a teljes testet fedő védőfelszerelés nyújt védelmet ellenük. – A vegyi fegyverek egy része azonnal halálos, mások dózistól függően „csak” súlyos károsodást okoznak, például égési sérüléshez hasonló tüneteket, amelyeket azonnal kezelni kell. Mivel a mérges gázok általában a levegőnél nehezebbek, lefelé szállnak, ezért ilyenkor célszerű a felsőbb emeletekre menekülni. Ám ha valóban ideggázokról van szó, akkor csak hermetikusan lezárt helyiség jelenhet menedéket – mondja Trapp. A levegőben még akár órákig ott maradhatnak a gázok.

Ami az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek lehetőségeit illeti, Trapp szerint a helyzetük nem reménytelen. Igaz, ahhoz, hogy gyorsan a damaszkuszi támadás helyszínére tudjanak jutni, az ENSZ Biztonsági Tanácsának is egyezségre kellene jutnia, illetve a szír kormánynak és az ellenzéknek meg kellene egyeznie. – Ha a sérültektől azonnal tudnának mintát venni, akkor kiderülne, hogy pontosan milyen szert vetettek be. Néhány hétig még a vérből is kimutatható. A környezeti szennyeződések viszont akár évekkel később is megmaradnak: nem maga az ideggáz, hanem annak maradványai.

– Egyelőre annyit tudni, hogy biztosan bevetettek vegyi fegyvereket, de hogy kik, azzal kapcsolatban óvatos lennék. Bár az ellenzék nincs abban a helyzetben, hogy vegyi fegyvert állítson elő, a szír hadsereg tartalékaihoz hozzáférhetett. Nem tűnik logikusnak, hogy ellenzékiek vessék be ezt a fegyvert, de polgárháborúban egy idő után már nem működik a logika – véli Trapp, aki csak remélni tudja, hogy a gáztámadás fordulópontot jelenthet a szíriai konfliktus nemzetközi kezelésében. Ám a biztató jeleket ő sem látja. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.