Bombát dobott magára Szíria

Hordóbombát dobtak egy piacra Aleppóban azután, hogy április 11-én klórgázt vetettek be – írja a CNN. Szír felkelők szerint a Bassár el-Aszad vezette kormány vetette be „specialitását". Az ellenzékiek szerint a kormány újabb bombázásra készül, mégpedig a közeli Tal Rifaat falu ellen.

Az április 11-i, Kfar Zeita településen történt támadással kapcsolatban Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő azt mondta: az Egyesült Államok bizonyítani tudja, hogy mérgező vegyi anyagot vetettek be a faluban.

Eközben a brit rendőrség országos kampányt indított, így kéri a szigetországban élő muzulmán nőket, hogy próbáljanak meg hatni férfi rokonaikra: ne menjenek Szíriába harcolni – írja a BBC. Az elképzelés szerint a közösség nőtagjai képesek lesznek befolyásolni a férfiakat, és szükség esetén értesítik a rendőrséget is.

Ám a kampány kritikusai úgy vélik, a harctérre induló férfiak ritkán számolnak be terveikről a családtagoknak. Sokan úgy vélik továbbá, hogy a a rendőrség csupán azt éri majd el, hogy kriminalizálják a muzulmán közösség tagjait.

A terrorelhárítás azzal indokolta a kampányt, hogy az utóbbi időben több száz brit állampolgár ment Szíriába harcolni. Közülük mintegy húszan életüket vesztették a polgárháborúban, valamint ugrásszerűen megnőtt azon személyek száma, akiket valamilyen, a polgárháborúhoz kapcsolódó bűncselekmény miatt tartóztattak le.

A rendőrség terrorelhárítási osztályának munkatársa a BBC-nek elmondta: megérti, hogy sokan úgy érzik, Szíriában a helyük, de óvatosságra intette őket. „Attól tartok, hogy olyan idegenekként érkeznek az országba, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy ki kivel van, így aztán terrorista csoportok hálójába kerülnek" – mondta Helen Ball.

A Guardian elemzése szerint a rendőrség a hivatalos indokláson kívül attól is tart, hogy a visszatérő férfiak „radikálisokként" térnek vissza a szigetországba, és esetleg később terrorista cselekményeket hajtanak végre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.