Szirénák és néma csend

Japán észak-keleti partjainál helyi idő szerint 14 óra 46 perckor ismét megszólaltak a szirénák, majd egy perces néma csönddel emlékeztek az egy évvel ezelőtti tragédiára.

Japán szerte csenddel és imával emlékeznek az egy évvel ezelőtti földrengésre és cunamira, amely több mint 19 ezer áldozatot és az utóbbi negyedszázad legnagyobb nukleáris katasztrófáját hagyta maga után.

Az észak-keleti Rikuzentakata városában több tucat ember gyűlt össze egy hatalmas, magányos fenyőfánál, hogy megemlékezzen az egy évvel ezelőtt történtekre. A fa csodával határos módon átvészelte a katasztrófát, azóta a túlélés szimbólumának tartják.

Az emlékezők közül sokan ellátogatták arra a helyre is, ahol régebben a házuk állt, vagy a barátaik laktak, és virágokat, valamint kisebb ajándékokat hoztak. A katasztróga után több települést nem az eredti helyén építettek fel, hanem magasabb fekvésű területeken.

Japán észak-keleti partjainál több helyen is tartottak megemlékezést, 14 óra 46 perckor - a tragédia pontos idjén - megszólaltak a szirénák, majd egy perces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra.

A legnagyobb hivatalos emlékezést a tokioi Nemzeti Szímházban tartották, ahol jelen volt Akihito japán császár, Micsiko  császárnné és Noda Josihiko miniszterelnök is, aki szerint a tragédia után egy még jobb Japánt építenek.

-Nem szabad, hogy elhalványuljanak az emlékek, remélem, hogy minden ember emlékezik az áldozatokra – mondta a 78 éves császár televíziós üzenetében.

 

Egy gyászoló halad el Koriyama városában az áldozatok emlékére készített papírlámpások között a földrengés első évfordulóján
A woman wearing a mask looks at paper lanterns created at a memorial for the victims of the March 11 earthquake and tsunami in Koriyama, Fukushima prefecture March 10, 2012, a day before the one-year anniversary of the disaster. The magnitude 9.0 earthquake on March 11, 2011 unleashed a tsunami that killed about 16,000 and triggered the world's worst nuclear crisis since Chernobyl. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: DISASTER ANNIVERSARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.