Szír hős Isztambulban

A Szovjetunió Hőse és Lenin-rendje van az egyik legismertebb szíriai menekültnek. Ő Mohammed Farisz, az első és egyetlen szíriai kozmonauta, akinek nevét harminc éve ismerte meg a világ: 1987 nyarán kutató űrhajósként 23 órát és öt percet töltött a világűrben.

Mohammed Farisz tábornok az őt fiatalon ábrázoló festmény előtt mti ap lefterisz
Mohammed Farisz tábornok az őt fiatalon ábrázoló festmény előtt
Lefteris Pitarakis / MTI/AP

A pilóta volt a második arab a Föld körüli pályán – előtte egy szaúdi herceget vittek fel az amerikaiak. Farisz tábornok ma Isztambulban él, ott nyilatkozott a brit The Guardiannak. Azt állítja, hogy a rezsim eredetileg nem őt akarta a világűrbe küldeni. Négy jelölt volt, két alavita, egy drúz, s mellettük ő képviselte a lakosság 60 százalékát adó szunnitákat. Farisz ismert és ünnepelt személy volt, de ma már úgy emlékszik, hogy az Aszad család nem hagyta őt érvényesülni, s repülőoktatói pályára kényszerítette.

Feleségével 2011-től vettek részt a rendszerellenes tüntetéseken, amelyek eleinte békések voltak. 2012-ben menekült át feleségével és három gyermekével Törökországba. Orosz barátai menedékjogot ajánlottak a családnak, de ő ezt elhárítja. „Putyin nem a Szovjetunió!" – mondja. „Ezek a mostani oroszok gyilkosok és bűnözők, gyilkosok támogatói" – állítja a Csillagvárosban kiképzett egykori kozmonauta. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.