„Szinte kizárólag” bevándorlókat gyanúsítanak a kölni támadásokkal

A Kölnben nők ellen végrehajtott szilveszteri támadások gyanúsítottjai „szinte kizárólag” bevándorló körökből származnak, a többségük észak-afrikai és arab származású – áll egy a történtekről kiadott hivatalos jelentésben, amelyről a BBC számolt be.

Németország Észak-Rajna–Vesztfália tartományának belügyminisztere, Ralf Jäger azt mondta, hogy frissen érkezett migránsok is vannak a gyanúsítottak között. A belügyminisztériumi beszámoló szerint tizenkilenc ember ellen folyik eljárás, és egyikük sem német állampolgár. Tizennégyen Marokkóból és Algériából érkeztek, tízen menedékkérők (kilencen közülük tavaly szeptember után érkeztek), a maradék kilenc pedig valószínűleg illegálisan tartózkodik Németországban. A még pénteken közzétett adatok szerint 31 feltételezett tettest azonosítottak, akik közül 18 menedékkérő.

Jäger jelentése arról is közölt részleteket, hogy miként szerveződött az a mintegy ezer ember, aki részt vett a támadásokban a kölni főpályaudvar környékén. Ebből a nagy tömegből alakultak ki kisebb csoportok, akik körbevették, megfenyegették és megtámadták a nőket. A molesztálók többnyire észak-afrikaiak voltak, akik más városokból érkeztek Kölnbe. A droghasználat és alkoholfogyasztás után következett az erőszak – idézte a tartományi minisztert a BBC.

A jelentés arra is kitér, hogy a szexuális erőszakkal kevert rablás újfajta bűncselekmény, eddig nem fordult elő Németországban (hasonló incidensek az egyiptomi kormányellenes megmozdulások alatt, a kairói Tahrir téren történtek viszonylag rendszeresen). Most egy munkacsoport alakult a jelenség tanulmányozására és a leküzdésére alkalmas módszerek kidolgozására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.