Szinte a világ összes országát megfigyelhette az NSA

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) százkilencvenhárom ország megfigyelésére kapott engedélyt - írta kedden a The Washington Post című amerikai napilap - írja a hirado.hu.

A lap megszerezte az NSA volt munkatársától, Edward Snowdentől azokat a 2010-ből származó igazságügyi dokumentumokat, amelyek felhatalmazzák az NSA-t a kommunikáció megfigyelésére egy adott listán szereplő országokban, összesen 193 államban.

A 193 ország mellett a törvényes célpontok között szerepelt a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, az Európai Unió és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is. A listán viszont nem szerepel a Five Eyes (Öt Szem) nevű hírszerzési szövetség másik négy tagja - Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália és Kanada.

A külföldi hírszerzést felügyelő bíróság (FISC) által kiadott, egy évre szóló jogi felhatalmazás nem azt jelenti, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség folyamatosan megfigyelte volna ezeket az országokat vagy nemzetközi szervezeteket, mindössze annyit, hogy megvolt rá a jogi lehetősége.

Edward Snowden tavaly júniusban adta át Hongkongban a The Washington Post című amerikai és a The Guardian című brit napilap újságíróinak az amerikai és brit szolgálatok által végzett titkos megfigyelést leleplező anyagokat. Az NSA szerint legalább 200 ezer titkos dokumentum került az újságírók kezébe. Az Egyesült Államokban azzal vádolják Snowdent, hogy kémkedett, kormányzati tulajdont lopott és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Mindezért bíróság elé akarják állítani, és akár 30 éves börtönbüntetésre ítélhetik. Az Egyesült Államok kérte Edward Snowden kiadatását Oroszországtól, amely azonban ezt megtagadta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.