Szilveszter az Antarktiszon

Nem mindennapi élményben lehet része egy ausztrál-ázsiai Antarktisz-expedíció (AAE) tagjainak: karácsony után most már minden jel szerint az új évet is a kelet-antarktiszi jégtáblák közé rekedt orosz hajón fogják köszönteni. Az Akagyemik Sokalszkij 74 utasa azonban a sikertelen mentési akciók és az egyheti veszteglés ellenére kifejezetten jó hangulatban várja a fejleményeket.

„Imádom, hogy a jég nyert, és nem mi! Ez arra emlékeztet, hogy mégiscsak emberek vagyunk, és nem irányíthatunk mindent. Itt a természet a bajnok!” – nyilatkozta lelkesen a BBC fedélzeten tartózkodó riporterének Tracy Rogers ökológus. Az orosz hajó helyi idő szerint december 25-én reggel esett a jég fogságába, miután heves széllökések kezdődtek, majd hóvihar kerekedett, nem sokkal később pedig már áthatolhatatlan jégtáblák bástyázták körül a hajót. Azóta is Hobarttól, Tasmania fővárosától közel háromezer kilométerre vesztegel.

Akagyemik Sokalszkij a jég fogságában. Vészhelyzet helyett vidámság van
The MV Akademik Shokalskiy is pictured stranded in ice in Antarctica, December 29, 2013. An Antarctic blizzard has halted an Australian icebreaker's bid to reach a Russian ship trapped for a week with 74 people onboard, rescuers said on Monday. The Aurora Australis had to return to open waters about 18 nautical miles from the stranded Akademik Shokalskiy because of poor visibility, the Australian Maritime Safety Authority (AMSA), which is co-ordinating the rescue, told Reuters. Picture taken December 29, 2013. REUTERS/Andrew Peacock (ANTARCTICA - Tags: DISASTER ENVIRONMENT MARITIME TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

A mentést az ausztrál tengeri mentőszolgálat koordinálja, amely eddig több, közelben tartózkodó jégtörő hajót is a helyszínre vezényelt, ám a hóviharok és az áthatolhatatlan jégtakaró miatt pénteken sem a kínai Hósárkány, sem – három nappal később – az ausztrál Aurora Australis nem tudta 15-19 kilométernél jobban megközelíteni a hajót. Az Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Hatóság (AMSA) hétfőn kiadott közleményében biztosított, hogy folyamatosan figyelik az időjárást, és az Akagyemik Sokalszkijjal is tartják a kapcsolatot, hátha jobbra fordul az idő, és lehet menteni. A tervek között szerepel, hogy esetleg légi úton menekítenék ki a jég fogságából a fedélzeten tartózkodókat, ugyanis a kínai jégtörőn van egy helikopter, a folyamatos hóviharok miatt azonban egyelőre ezt sem merik megkísérelni.

A hajón tartózkodó ausztrál és új-zélandi kutatók – akikkel önkéntesek, turisták, és az orosz legénység is együtt utazik – munkáját azonban ez nem befolyásolja, hiszen az antarktiszi nyár a kontinens peremén olyan, mint nálunk egy átlagos tél – mondja Dr. Nagy Balázs, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, aki az első önálló magyar Antarktisz-expedíciónak is vezetője volt.

Egyébként a kutatók igyekeznek előnyt kovácsolni a kialakult helyzetből, így minden pillanatot kihasználnak, hogy a holtidőben is haladjanak munkájukkal. A novemberben startolt, egy hónaposra tervezett expedíció célja az volt, hogy megismételjék Douglas Mawson, ausztrál Antarktisz-kutató 1911-es útját, és végrehajtsák ugyanazokat a meteorológiai, geológiai és antarktiszi élővilágot érintő méréseket, amelyeket száz évvel korábban Mawson.

Bár nyilvánvalóan az a cél, hogy az orosz hajó utasait minél előbb kiszabadítsák a jég fogságából, a szakember szerint nem áll fenn közvetlen vészhelyzet. Tény, hogy a nyári tengeri jég nem teljesen veszélytelen – hiszen a hajótestet megrongálhatja a jégnyomás –, jelenleg nincs szó olyan mértékű fagyásról, amely igazán fenyegetne egy ilyen stabilan megépített orosz hajót. – Olyan hajóval mentek, amelyet felkészítettek a sarkvidéki körülményekre. A mai távközléssel mindent lehet tudni az utasokról, nincsenek elszigetelt helyzetben. Ha gyors orvosi segítség kell, még az is megoldható, hiszen a hajón orvos is van – mondta lapunknak Nagy, aki maga is került már hasonló helyzetbe az Antarktiszon. – Volt, hogy mi is hetekig vártunk arra, hogy jöjjön a repülőgép és elszállítson minket a szezon végén, de nem tudott leszállni, mert állandó köd volt – idézte fel Nagy az emlékeit.

A YouTube-ra feltöltött legutóbbi videoüzenet tanúsága szerint az Akagyemik Sokalszkij utasai is türelmesen várnak, közben pedig élvezik a különleges helyzetet. „Legyen boldog új évük, nekünk minden bizonnyal az lesz” – kiáltotta a süvítő szelet is túlharsogva az egyik utas, John Black.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.