Szilágyi Zsolt az EMNP új elnöke

Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábbi alelnökét és államfőjelöltjét választotta a párt elnökévé az EMNP Marosvásárhelyen ülésező harmadik országos küldöttgyűlése szombaton.
A területi szervezetek korábban öt politikust - köztük Szilágyi Zsoltot és a novemberi államfőválasztás után lemondott Toró T. Tibor eddigi elnököt - jelölték a párt élére. A távozó elnök köszöntő beszédében azt mondta: Szilágyi Zsolt lehet az az integráló személy, aki új hitet és lendületet adhat az EMNP-nek a további építkezéshez, és a 2016-os választásokon való jó szerepléshez.A rendkívüli küldöttgyűlésen, a zárt ajtók mögött zajló tisztújítás során a többi jelölt visszalépett, így csak Szilágyi Zsolt neve került a szavazólapra, akinek a küldöttek nagy többsége bizalmat szavazott.

Megválasztása után az új elnök újságírók előtt elmondta: azokkal vállalkozott közös munkára, akik "őszinte, tiszta, autonómia-központú" politikával akarnak jövőt teremteni az erdélyi magyarságnak. Gratulált a 25 éves évfordulóját ünneplő Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ). Felidézte, hogy az EMNP-ben is sokan vannak, akik alapítói voltak az RMDSZ-nek, és úgy vélte, nem az ő hibájuk, hogy most már külön szervezetekben politizálnak. „A magyar-magyar összefogásnak és a versenynek, a politikai pluralizmusnak is van értelme: meg kell találni a kellő mértéket" - fogalmazott Szilágyi Zsolt. Azt javasolta, az erdélyi magyar-magyar párbeszéd érdekében élesszék fel az RMDSZ-szel együtt 2009 létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amelyben szerinte a pártok mellett az autonómiamozgalmak képviselőinek is helye van.

Szilágyi a 2016-os önkormányzati választásokra való felkészülést nevezte a párt legfontosabb feladatának. Az EMNP új elnöke bejelenetette: választási szövetséget ajánl a Magyar Polgári Pártnak (MPP). Kifejtette: az EMNP az erdélyi magyar közösség politikától elfordult tagjait próbálja megnyerni a közügyeknek és reményt adni a fiataloknak.

Az MTI kérdésére, hogy Tőkés László EP-képviselő brüsszeli irodavezetője marad-e EMNP-elnökké választása után, Szilágyi Zsolt azt mondta: ez ezzel kapcsolatos megoldás megtalálása a jövő zenéje, de megjegyezte, Tőkéssel továbbra is azonos értékrendet képvisel, és azzal is tisztában van az EMNP elnöki tisztsége is teljes embert igényel.

Szilágyi elmondta, Toró T. Tibort a munka folytatására kérte, az EMNP alapító elnöke pedig vállalta, hogy stratégiai alelnökként szolgálja tovább a pártot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.