Milliárd dolláros mínusz: Szijjártó szerint van eredménye a keleti nyitásnak

Szijjártó Péter szerint a keleti nyitásnak számokban is megmutatkozó eredménye van. A „rajtunk kívül álló tényezők miatti” kiesés a keleti országokba irányuló magyar export értékét 1,6 milliárd dollárral csökkentette, de azt a régió más országaiba történt kivitel növekedése 600 millió dollárral részben ellensúlyozta.

„(...) egy globális vállalati döntés, egy háború a szomszédban, plusz egy azzal kapcsolatos uniós szankciós döntés 1,6 milliárdot kivett a keleti exportból, ehhez képest mínusz 1 milliárd volt a vége, ami azt jelenti, hogy 600 milliót behoztunk máshol, más országokban” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Népszavának adott interjújában.

Oroszország, a sztár

Orbán Viktor júliusban a világban zajló folyamatokat úgy írta le, mint „versenyfutást annak az államnak – közösségszervezési módnak – a kitalálásáért, amely egy országot a legversenyképesebbé tud tenni”.

Úgy fogalmazott, a „ma sztárjai" – Szingapúr, India, Törökország, Oroszország – arra ösztönöznek, hogy megpróbáljuk megtalálni a nyugattól független közösségszervezési módot, amely évtizedes távlatban versenyképessé teszi a közösségünket a világban. Az említett „sztárnévsorra” utalva megismételte azt a korábbi megállapítását, hogy „egy demokrácia nem szükségképpen liberális”.

Hozzátette: a liberális demokráciák „valószínűleg nem tudják fenntartani a versenyképességüket, ha nem tudják magukat megváltoztatni”.

Mint mondta, az embargó miatt 15 százalékkal esett vissza az oroszországi export, ez pedig 510 millió dollár mínuszt jelentett. Az ukrán gazdaság összeomlása miatt oda 12 százalékkal, 310 millió dollárral csökkent a kivitel, a Nokia bezárása miatt pedig az arab országokba irányuló export 820 millió dollárral csökkent. Mégis úgy látja, hogy „vannak erőfeszítések, amelyek eredményesek”.

A déli nyitástól még gyorsabb eredményeket vár, mint mondja, „nem engedhetjük, hogy Amerika, Kína és az arab világ elvigye előlünk a lehetőségeket.” A miniszter úgy véli, nem szabad engedni, hogy Európa ne játsszon vezető szerepet Afrikában, „miután 2001 óta átlagban évente 5 százalékos növekedést produkált a kontinens”.

Szijjártó megjegyezte azt is, hogy a kormányfő által a tusnádfürdői beszédében emlegetett országokat nem feltétlenül kell mindenben követni, „meg kell vizsgálni, hogy ezek az országok mitől olyan sikeresek, milyen háttere van ennek, amit adott esetben fel tudunk használni, amit be tudunk építeni a gondolkodásunkba, amit a magyar viszonyok között, magyarra lefordítva esetleg alkalmazni lehet. Mindenki ezt csinálja - egy sportoló is megnézi egy másik sportoló edzését” - mondta.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.