Szijjártó szerint az Iszlám Állam már „a kontinensünk ajtaján kopogtat”

Idén már 79 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra; felmérhetetlen hatással jár Európára, ha nem találnak közös európai választ a menekültkérdésre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) társadalomtudományi karának diplomaosztóján.

A nemzetközi tanulmányok alapszakos és politológia alapszakos végzős hallgatók diplomaosztó ünnepségén a tárcavezető hangsúlyozta: rendkívül nagy és gyors változások történtek az elmúlt néhány évben, ma már háború van Európában, Magyarország közvetlen szomszédságában. Ami a Közel-Keleten történik, annak közvetlen hatása van Európára, Párizs és Koppenhága után jól látszik, hogy Európa komoly fenyegetettségben él, hiszen "a világ legbrutálisabb terrorszervezete most már a kontinensünk ajtaján kopogtat" - magyarázta.

Szijjártó Péter további változásként említette, hogy Európa keleti végén a területi konfliktusok befagytak, valamint Görögország példájából látszik, hogy a fősodrú gazdaságpolitika néhány ponton csődbe jutott.

Mint mondta, minden ilyen változás két részre osztja a nemzetközi tér szereplőit: győztesekre és vesztesekre. Ahhoz, hogy egy ország a győztesek közé kerüljön, bátorságra van szükség, és bátor volt az az eltérő gazdaságpolitika, amelyet Magyarország alkalmazott, és amelyről bebizonyosodott, hogy eredményre vezet - közölte.

A miniszter úgy látja, a BCE-n végzett hallgatók komoly versenyelőnnyel indulnak, mert az ott szerzett tudás versenyképes a világ gyorsan változó körülményei között is. Az egyetem ugyanis mindig gyorsan reagált a változásokra és mindig felkészítette hallgatóit az ezekből fakadó követelményekre - vélekedett.

Szijjártó Péter végül sok sikert kívánt a végzett hallgatóknak, és azt mondta, remélhetőleg többükkel a sikeres Magyarországért dolgozhatnak majd együtt.

Rostoványi Zsolt, a BCE rektora beszédében kiemelte: úgy tűnik, ma a világban az intolerancia és a radikalizmus fokozódik, az Iszlám Állam terrorszervezet az iszlám vallás torz értelmezése alapján brutálisan leszámol mindenkivel, aki másképp gondolkodik. A menekültkérdés az EU egyik legnagyobb problémája lett, milliók kényszerülnek elhagyni az otthonukat, és e helyzet megfelelő kezelése továbbra is várat magára - mondta.

Úgy vélte, érthető a kerítés felhúzása a magyar-szerb határon, de ez a lépés a probléma gyökerét nem tudja kezelni. Az igazi megoldás az lenne, ha a közvetlen kiváltó okokat igyekeznének megszüntetni azokban az országokban, ahonnan a menekültek érkeznek, viszont erre jelenleg nem látszik sok esély. Ugyan szükséges lehet a kerítés, de metaforaként értelmezve kifejezetten rossz lehet a hatása - mondta, arra biztatva a hallgatókat, hogy "próbáljanak minél kevesebb falat és minél több hidat építeni".

Rostoványi Zsolt arról is beszélt, hogy Európa jövője a tudomány, az oktatás és az innováció, és mivel egy ország, egy nemzet jövőjének alapja az oktatás, azt kiemelt területként kell kezelni.

A BCE rektora szerint az egyetemen megszerzett diploma versenyképes, a munkaerőpiac nagyra értékeli, a most végzett hallgatók bízvást remélhetik, hogy hamar megfelelő állást kapnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.