Szijjártó nem kiáltana korrupciót csak úgy

Magyarország minél előbb szeretné lezárni az amerikai-magyar politikai kapcsolatokat terhelő nyitott kérdéseket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában.
A magyar külügyi vezető az interjúban három részre bontotta az amerikai-magyar kapcsolatokat, amelyek közül a gazdasági és védelmi együttműködést a lehető legjobbnak minősítette. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikai együttműködést "nyitott kérdések terhelik", amelyeket Magyarország szeretné minél hamarabb lezárni.

„Sziklaszilárd és határozott álláspontom, hogy ha valaki más korrupcióval vádol meg, akkor mellé kell tenni a konkrétumokat" - fogalmazott Szijjártó Péter a kitiltási üggyel összefüggésben, majd hozzátette: „Ha ezekkel a konkrétumokkal rendelkeznénk, akkor senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a magyar kormány kivizsgálná ezeket a kérdéseket.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne előrelépni ebben a helyzetben, a miniszter azt mondta, abban reménykedik, hogy sikeres lesz Polt Péter legfőbb ügyész azon kezdeményezése, amellyel amerikai kollégájától kér segítséget az ügyben.

Szijjártó elmondta, a kitiltási ügyben kizárólag a sajtóból tájékozódik, ugyanis továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, kiket és miért tiltott ki az Egyesült Államok. Közölte, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke sem tájékoztatta őt, az adóhatóság vezetőjének - saját kitiltásáról szóló - interjúját Japánban tartózkodva olvasta. „A higgadtság és a nyugalom a legfontosabb kifejezések" ebben a kérdésen - mondta a tárcavezető, aki szerint nincs megoldhatatlan probléma a két ország között.

Az amerikai kormányzati tisztségviselők nyilatkozataikban hosszú évek óta negatív véleményt fogalmaztak meg számos magyar parlamenti, kormányzati döntésről és ennek a folyamatnak a részeként hozták meg azt a döntést, amely hat magyar állampolgár kitiltásával jár - fejtette ki. "Ne akarják inkorrekt módon azt a képzetet előteremteni, hogy valakinek az alkalmatlansága miatt ide váratlanul beütött volna a krach" - fogalmazott Szijjártó.  A külgazdasági és külügyminiszter kérdésre válaszolva kijelentette, nem tud Magyarországgal szembeni amerikai titkosszolgálati offenzíváról.

Szijjártót kérdezték azokról a sajtóértesülésekről is, amelyek szerint több korábbi futsalos csapattársa is munkát kapott a tárcájánál, ahol ezzel egy időben eddig több mint száz alkalmazottat bocsátottak el. Válaszában azt mondta, a külügyminisztériumban soha nem veszik figyelembe a szabadidős tevékenységet, kizárólag a munkavégzés alapján értékelik a munkatársakat. „Ez mindkét irányban igaz" - válaszolta arra a kérdésre, hogy "csapattársakból lettek kollégák, vagy kollégákból lettek csapattársak". Példaként említette kabinetjének koordinátorát, akit tizennégy éve ismer, és még a Fidelitasban kezdtek együtt dolgozni, majd két évig közösen is futsaloztak. „Rá azt mondani, hogy azért van mellettem, mert futsalos, nézze, az annyira nevetséges!" - fogalmazott Szijjártó. Megjegyezte, minisztériuma több mint nyolcszáz alkalmazottjából jelenleg ketten futsaloznak.

A minisztériumi elbocsátásokkal összefüggésben elmondta még, a diplomatáktól olyan visszajelzéseket hall, hogy végre operatívan tudják tartani a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, végre van a dolgoknak utánkövetése és végre gyorsan reagálnak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.