Szijjártó Moszkvában tankol

A Déli Áramlat gázvezeték építésének lemondását követő helyzet megoldásáról, az orosz gáz Közép-Európába juttatásáról, valamint a Mol Nyrt. oroszországi jelenlétének megerősítéséről is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel Moszkvában.
Magyarország és egész Európa számára jó hír, hogy megbeszélésükön orosz kollégája megerősítette, Oroszországnak továbbra is fontos az Európával való energetikai együttműködés - nyilatkozta az MTI-nek Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint Alekszandr Novak azt is megerősítette, hogy azt a földgázt, amelyet Oroszország eredetileg a Déli Áramlat gázvezetékbe szánt volna, teljes egészében Törökországba szállítják majd, és egy nagy regionális gázelosztó központ létesítését tervezik a török-görög határ közelében.

A magyar tárcavezető kijelentette: ebből adódik a feladat, hogy Magyarország az Oroszországból, illetve részben Azerbajdzsánból Törökországba és onnan Délkelet-Európába eljutó földgáz Közép-Európába juttatásához megteremtse a pénzügyi, műszaki és infrastrukturális feltételeket. Ezért Magyarországnak tárgyalásokat kell folytatnia Görögországgal, ahova a tervek szerint elsőként érkezik be az energiahordozó, valamint azokkal a balkáni országokkal, amelyek az új gázvezeték lehetséges nyomvonalain helyezkednek el. A miniszter megemlítette, hogy a múlt héten már előzetesen tárgyalt Macedónia és Szerbia külügyminisztereivel, és ezeket az egyeztetéseket a jövő év elején intenzívebbé teszik.

Az MTI kérdésére Szijjártó Péter elmondta: még nagyon sok infrastrukturális, pénzügyi és műszaki adatot kell tisztázni, hogy kiderüljön, van-e olyan nyomvonal, amelyen biztonsággal és versenyképesen Közép-Európába lehet juttatni a gázt.

Az eredeti tervek szerint a Déli Áramlat 2018-ra érte volna el évi 63 milliárd köbméteres teljesítményét. A gázvezetékrendszeren 2015 végén, 2016 elején indult volna meg a szállítás a Fekete-tenger alatt, majd a földgáz Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián keresztül, esetleges bosznia-hercegovinai és horvátországi elágazással jutott volna el az ausztriai Baumgartenig.

Az orosz miniszter - a tárca hétfői közleménye szerint - kényszerű lépésnek nevezte a Déli Áramlat projekt leállítását. Arra hivatkozott, hogy - mint december elsején Ankarában Vlagyimir Putyin orosz államfő is közölte - az Európai Bizottság akadályozta az európai gázvezeték építését. Hozzátette, az orosz döntéshez hozzájárult, hogy Bulgária nem adta meg a szükséges engedélyt a hozzá tartozó területen a gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának megépítéséhez.

Az eredeti tervek szerint a bolgár energetikai miniszter a múlt pénteken érkezett volna Moszkvába, hogy tárgyaljon kollégájával a Déli Áramlatról. Az utazás elmaradt, és azt nem indokolták. Szófiában aznap bejelentették, hogy Bulgária záros határidőn belül megadja a Déli Áramlat gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának építéséhez szükséges engedélyeket. Alekszandr Novak azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország megbízható szállítója az orosz gáznak, megérti az európai országok érdeklődését iránta, és kész párbeszédet folytatni a közös pontok megtalálásáról, de már nem a Déli Áramlat projekt keretein belül.

A moszkvai közlemény szerint a magyar és az orosz miniszter a gáz, kőolaj és atomenergiai együttműködés kérdéseit vitatták meg. A paksi atomerőmű bővítése nagyon röviden került szóba - mondta Szijjártó Péter. Szavai szerint Alekszandr Novak "elégedetten állapította meg", hogy Oroszország és Magyarország együttműködik a magyarországi nukleárisenergia-kapacitás fenntartásában és növelésében. Az orosz miniszter emellett arról biztosította magyar tárgyalópartnerét, hogy a Roszatommal, a világ atomenergia piacán vezető szerepet betöltő orosz állami céggel zajló együttműködés, ahogy eddig is, a jövőben is zökkenőmentes lesz.

Szijjártó Péter moszkvai tárgyalásán a Mol oroszországi helyzetéről is szó volt. A magyar miniszter arról számolt be, hogy az orosz miniszter megerősítette: nem ellenkezik az orosz energetikai kormányzat érdekeivel, hogy az orosz olajipari piacon jelen lévő magyar vállalat folytassa tevékenységét, és új piaci lehetőségeket is keressen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.