Áprilisban harcba szállhatunk az IS ellen

Április közepére kerülhet döntési helyzetbe az Országgyűlés: hozzájárul-e ahhoz, hogy magyar katonák vegyenek részt az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint mondta, így május közepén, végén indulhat az a száz magyar katona Észak-Irak kurdisztáni régiójába, akik őrzés-védelmi feladatokat látnak el; egy további, ötvenfős egység idehaza készenlétben áll. Jelezte: a honvédség vezetői e hónap második felében utaznak szemlére a magyar katonák lehetséges bevetésének helyszíneire.

A miniszter hangsúlyozta, a nyugati értékközösséget, amelyhez Magyarország is tartozik, brutális támadás érte az Iszlám Állam részéről. Szijjártó Péter szerint a párizsi és a koppenhágai terrortámadások után senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy ez egy valós fenyegetés Európa és a nyugati értékközösség számára, ezért azt gondoljuk, hogy Magyarországnak kötelessége részt venni abban a harcban, amely az értékrendünket megtámadó terrorszervezet ellen zajlik.

A közelmúltban meghirdetett déli nyitás politikájáról az M1 Ma reggel című műsorában Szijjártó Péter azt mondta: annak eredményeként magas hozzáadott értékű magyar termékek, szolgáltatások juthatnak piacra.

Közlése szerint Afrikában élelmiszer-ipari termékek mellett vízgazdálkodási, városüzemeltetési, mérnöki, információtechnológiai szolgáltatásokra van kereslet; ezekhez társulhat Latin-Amerikában a helyi cégek befektetési szándékainak feltárása és Magyarországra vonzása. Argentína, Brazília és Mexikó nagyvállalatai lehetőséget keresnek európai gyártókapacitások kiépítésére, ezek számára világossá kell tenni, hogy ehhez "Magyarország a legjobb döntés" – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.