Szijjártó magából kikelve hazugozott

A visegrádi négyek külügyminiszterei pénteki prágai találkozójukon egyetértettek a vendégként jelen lévő német és luxemburgi kollégájukkal abban, hogy a menekültválságból csupán uniós összefogással, európai keretek között lehetséges kiutat találni.
Mindannyian üdvözölték az Európai Bizottság legutóbbi javaslatainak többségét. Ugyanakkor Lubomír Zaorálek, a cseh diplomácia vezetője közös sajtóértekezletükön elmondta: a V4-ek továbbra is ellenzik a kötelező menekültkvóták elfogadását, mert ez a lépés nem jelent tényleges megoldást.

Felvetette azt is, hogy Magyarországnak a jelenleg elfogadott összegnél jóval több pénzt kellene folyósítani a a migrációs válság kezelésére jóváhagyott uniós forrásból. Szlovák kollégája visszautasította azokat a véleményeket, melyek szerint a visegrádi négyek nem szolidárisak európai partnereikkel. – A mi magatartásunk felelősségteljes is – tette hozzá Miroslav Lajcák.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a külső schengeni határok a jelenleginél sokkal hatékonyabb védelme nélkül bármilyen más intézkedés hatástalan. A tárcavezető ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország foganatosít déli határainak védelme érdekében. – Ha ezt nem tennénk meg, akkor az év végéig akár félmillió migráns is érkezhetne Magyarországra, ahova eddig már 180 ezren léptek be – mondta a miniszter.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, az Angela Merkel kancellár kereszténydemokratáival nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták egyik tekintélyes politikusa cselekvő szolidaritásra kérte valamennyi uniós tagországot, mert a szűnni nem akaró menekültáradat alighanem az Európai Unió történetének legnagyobb kihívását jelenti. – Németország, amely a migránsok legfőbb célországa, idén legalább 800 ezer migráns érkezésével számol, csak a hétvégén 40 ezren jöhetnek – közölte, egyetlen szóval sem bírálva Magyarországot vagy valamelyik más uniós tagországot.

Szijjártó az MTI prágai tudósítójának nyilatkozva felháborítónak minősítette és visszautasította Sigmar Gabriel német alkancellárnak, Steinmeier párttársának a ZDF közszolgálati tévében elhangzott csütörtök esti kijelentését, amely szerint Magyarország a bevándorlókkal kapcsolatban nem tartja be a nemzetközi konvenciókat. „Visszautasítjuk ezt a képtelen vádat. Mi minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátunk Magyarországon. Aki ezzel ellentétes állításra ragadtatja magát, legyen az akárki, az hazudik” – kelt ki magából Szijjártó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.